IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгуването с акции e начин да инвестирате в бъдещето

Средната доходност от търговия с акции е около 10% годишно

09:43 | 04.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Търгуването с акции e начин да инвестирате в бъдещето

Търгуването с акции е най-постижимият начин за набиране на капитал в дългосрочен план. Така можете да инвестирате спестяванията си и да ги увеличавате особено когато банките в момента не дават никакви лихви за вашите депозитни и спестовни сметки. Според някои сайтове банките дори начисляват отрицателни лихви върху големите депозити. Освен това начисляват месечна такса на всеки от тях, независимо малък или голям е, което означава, че в края на периода вие ще изтеглите по-малка сума, от тази която сте внесли. Затова спешно трябва да намерите средство да увеличите капитала си, например търговия с акции.

Какъв е ключът към генериране на печалба от фондовата борса?

Средната доходност от търговия с акции е около 10% годишно - по-добра, отколкото можете да получите за депозитната си сметка или от облигации. Защо тогава толкова много хора не успяват да спечелят тези 10% въпреки инвестициите във фондовия пазар? Много от тях не инвестират достатъчно дълго.

Според експертите за да печелите пари от търговия с акции, трябва да останете на фондовия пазар достатъчно дълго време. За съжаление, инвеститорите често влизат и излизат от фондовия пазар в най-лошия възможен момент, пропускайки тази годишна възвръщаемост.

Повече време означава повече възможности за увеличаване на вашите инвестиции. Най-добрите компании са склонни да увеличават печалбите си с течение на времето, а инвеститорите възнаграждават тези по-големи печалби с по-висока цена на акциите. Тази по-висока цена се превръща във възвръщаемост за инвеститорите, които притежават акциите.

Повече време на пазара ви позволява и да събирате дивиденти, ако компанията ги изплати. Ако търгувате и излизате от пазара на дневна, седмична или месечна база, можете да кажете сбогом на тези дивиденти, защото вероятно няма да притежавате акциите в критичните точки на календара, за да уловите изплащанията.

Ако сте пропуснали само 10-те най-добри дни през този период, годишната ви възвръщаемост спада до 5%.

Ако сте пропуснали 20-те най-добри дни, годишната ви възвръщаемост е спаднала до 2%.

Ако сте пропуснали 30-те най-добри дни, всъщност сте загубили пари (-0,4% годишно).

Тенденции за търговия с акции в България

На българския пазар има много сайтове, които са брокери на акции. За да имаш възможност да увеличаваш капитала си чрез тях, трябва да избереш най-добрите. Те трябва да предлагат достъп до международните пазари, но и да имат достъпни такси, да позволяват лесно захранване на сметката и да са с първокласно обслужване.

Топ 5 на брокери на акции в България са Admiral markets – хиляди пазари, акции и ДЗР на акции от различни борси по света и 0% комисионна; eToro, където комисионната е 0%; Capital.com с над 3000 пазара, от които можете дa избирате; Plus500 – CFD брокер без комисионна; AvaTrade – голям набор от различни платформи за търговия.

Какви са индексите на Българската фондова борса към момента?

Според investor.bg индексите на БФБ се понижават за втори пореден ден към 7.10.2021 г., като SOFIX се връща на нивата под 570 пункта, които поддържа в края на август и през септември. Основният индекс SOFIX се е понижил с 1,09% до 566,84 пункта. BGTR30 е регистрирал спад от 0,44% до 644,33 пункта. BGBX40 е отписал 0,9% до 131,45 пункта.

Досега никога не е било лесно купуването и продаването на акции в България. Сега вече не е така. Това е един от най-използваните начини за увеличаване на капитала. Трябва само да си откриете сметка, да направите своя депозит и да изберете в кои компании ще правите инвестиции. Заради големия избор от платформи, чрез които можете да търгувате, те стават конкурентни за лихвите, условията и таксите. Повишаването на търсенето увеличава предлагането и по-добрите оферти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още