Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Френският посланик: България е благоприятен терен за инвестиции

Колективна отговорност е да обясняваме още и още какво е ваксинацията, съветва Флоранс Робин

гледано: 1229   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
България е благоприятен терен за инвестиции. Много неща обаче може да бъдат подобрени в управлението на предприятията, за да имаме сигурна среда, която благоприятства чуждите инвестиции. Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR посланикът на Франция в България Флоранс Робин.
Още по темата

По думите ѝ България и Франция са изградили заедно дълга и красива история. „Това са 30 години рандеву с Франция – приятелски отношения, които ще продължим да поддържаме“, посочи Робин.

Според нея двустранните ни отношения са силни в много области – в културата, в насърчаването на фундаменталните ценности, в биотехнологиите, в образованието, в научните проекти в земеделието, но тя би желала да се засили сътрудничеството и във винопроизводството.

„Европа е изправена пред предизвикателствата на коронакризата, икономическата криза и разширяването на ЕС в посока Западни Балкани“, коментира най-важните теми на Стария континент в контекста на отношенията Франция – България френският посланик.

Здравният паспорт – инструмент за свобода

Запитана на какво според нея се дължи слабият интерес към ваксините в България, тя посочи, че е „колективна отговорност да обясняваме още и още какво е ваксинацията“.

„Това не е нещо, което сме открили миналата година. Това е открито още по времето на Пастьор. Не говорим достатъчно в тази посока, за да убеждаваме хората. 85% от французите са ваксинирани, това пази живота на нашите съграждани. Няма претоварване на болниците и няма хора, които не могат да бъдат лекувани“, каза Флоранс Робин, която по думите й е „човек на науката“ като преподавател по химия и бивш ректор.

Тя допълни, че здравният паспорт ни позволява да се пътува, да има спортни дейности, децата да ходят на училище, болниците да функционират нормално.

„Това е инструмент за свобода. Има демонстрации във Франция, но ако няма – Франция няма да е Франция. Това е израз на нашия постоянен революционен дух. Ваксинацията не е задължителна, но ако нямате ваксина - нямате достъп до много неща", посочи френският посланик.

Флоранс Робин определи някои от мерките в България като ефективни - спазване на дистанция и носене на маски. Тя подчерта, че цифрите на броя заболели в България са драматични и е неизбежно мерките да стават по-строги.

"Загрижена съм от тази ситуация, много млади хора бяха отдалечени от училище повече от година. Това ме притеснява не само заради обучението, но и заради психологическите щети. Отворените учебни заведения трябва да бъдат абсолютен приоритет - с мерки и ваксинация", съветва Флоранс Робин.

Франция поема председателството на ЕС

Що се отнася до председателството на Франция  в ЕС, посланикът съобщи, че приоритетите са икономическото възстановяване и изграждането на силна Европа.

„Кризите, които трябва да преодолеем, показват, че Европа трябва да е по-автономна, да осигурява собствената си сигурност. Трябва да се създаде чувство на европейска принадлежност около фундаменталните ценности на Европа. Нашата амбиция е всички страни да гледат в една посока“, изтъкна френският посланик.

Флоранс Робин подчерта, че ЕС и Франция силно подкрепят европейската перспектива на страните от Западните Балкани. „Много трудности още стоят по този път. За нас е важно да се преодолеят различията между България и Република Северна Македония от уважение един към друг“, смята тя.

Трябва ли България да приеме еврото

Френският посланик определи икономиката на България като стабилна, която „даде много гаранции, които ѝ позволяват да влезе в еврозоната в близко бъдеще“.

„Европейските власти продължават да искат известен брой допълнителни реформи по отношение на борбата с прането на пари, повече прозрачност и по-добро управление на предприятията", коментира пътя на страната ни към приемането на европейската валута Флоранс Робин.

Тя изказа надежда в страната ни да има стабилно правителство, което да се справи със сериозни кризи.

Какво още разказа Флоранс Робин - гледайте цялото интервю на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Франсетата коя ли не англосаксонска страна ги "ваксинира". Последно Австралия с милиарди. Сега тука ни се мазнят - аре у лево!

Още от Европа
Страните от ЕС още търсят общо решение за цената на тока