IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софарма" отчита ръст на приходите и печалбата за първото тримесечие

Дружеството за втора поредна година няма да изплаща дивидент заради рисковете, пред които го изправя войната в Украйна

09:26 | 09.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Продажби през първите четири месеца на годината

За първите четири месеца на годината продажбите на „Софарма“ също растат – и на вътрешния, и на външните пазари, показват данни на дружеството към края на април.

За четирите месеца от началото на годината продажбите нарастват общо с 34%, в т.ч. 75% ръст на вътрешен пазар и 10% ръст на продажбите за износ, сочат данните.

Само за април “Софарма” реализира ръст в продажбите с 44% спрямо същия месец на предходната година, в т.ч. 60% ръст на продажбите на вътрешен пазар и 38% ръст на продажбите за износ.

Компанията казва, че износът на основните чуждестранни пазари (Русия и Украйна) се възстановява неритмично, т.е. няма никаква сигурност как ще се развиват тенденциите при продажбите в бъдеще.

Без дивидент за втора година

За втора поредна година фармацевтичната компания няма да разпределя дивидент на акционерите, вижда се от материалите за предстоящото общо събрание. То ще се проведе на 3 юни т.г. в София.

Общо 10% от печалбата за 2021 г., или малко над 2,4 млн. лева, дружеството ще отдели за задължителен резерв.

Останалите над 21,8 млн. лева, заедно с неразпределената печалба от минали години в размер на почти 731 хил. лева, ще се отнесат като допълнителни резерви.

Акционерите ще гласуват и отчетите и докладите за дейността на дружеството и ръководството му през миналата година, както и разпределянето на 2% от нетната печалба за 2021 г. между висшия мениджърски екип.

В последната година акциите на „Софарма“ поскъпват с почти 33%, а пазарната капитализация достига над 590,4 млн. лева. В последния месец обаче акциите поевтиняват с почти 2%, а за три месеца – с близо 7%.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още