IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Биодит“ планира ново увеличение на капитала и емитиране на облигации

Компанията се готви да навлезе на пазарите в Испания, Дубай и Гърция, следи и Великобритания, коментира основателят на дружеството Юлиан Софрониев

08:31 | 18.05.22 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателят и главен изпълнителен директор на &quot;Биодит&quot; Юлиан Софрониев. <em>Снимка: Биодит АД</em></p>

Основателят и главен изпълнителен директор на "Биодит" Юлиан Софрониев. Снимка: Биодит АД

Миналата година, след листването на beam, планирахме да стъпим на още един европейски пазар като дейност, освен България, като това е Испания. В момента имаме готовност да стъпим и на пазарите в Дубай и Гърция. Не смятаме да се ограничаваме, защото видяхме, че експанзията на пазара в България, с всичките трудности да пораснеш бързо за кратък период от време, ни дава възможност и увереност, че можем да мултиплицираме този ефект на няколко външни пазара, а не само на един. В момента компанията не гори пари и сега е времето, докато другите бизнеси изпитват затруднения, да се възползваме.

За работата ни в Дубай вече водим разговори, имахме покана от няколко учреждения на хотелиерите да участваме в изложения. Тази година не сме готови, пазарът там е много голям и ако направим тази крачка точно сега, трябва да отговорим и на очакванията и търсенето. Затова ще го отложим с няколко месеца.

Имаме запитвания от Гърция. За този летен сезон отказахме на няколко клиенти, тъй като беше невъзможно да ги оборудваме буквално за седмица, преди да отворят хотелите. 

Следим пазара и във Великобритания с голям интерес. Когато наберем капитал, ще направим анализ, за да видим за кой пазар сме най-готови, и ще изберем два или три, на които да стартираме търговска дейност.

Заедно с увеличението на капитала планираме да пуснем и емисия облигации. В момента обсъждаме дали да е частна, защото имаме интерес от големи институционални инвеститори, с които водим разговори, а след това да я регистрираме за търговия на beam пазара.

Дейността на дружеството се фокусира върху хотелиерския сегмент. Докато се утвърдите на международни пазари, работите на българския, който зависи силно от летния туризъм, а летният туризъм зависи силно от рускоговорящите клиенти, които ще отсъстват. Как ще адресирате този риск?

За момента не сме усетили проблем. Самите хотелиери не са съвсем наясно какво следва, като има записвания от Полша, Германия, Румъния. Сезонът се очаква да бъде поне същият, както миналата година. Въпросът е доколко големите курорти ще успеят да привлекат повече туристи. Ако това се случи, потенциалът за бизнеса ни в края на годината ще бъде в пъти по-голям.

В момента оборудваме около 2 хил. стаи по морето. Имахме запитвания за около 4 хил. стаи, но предпочетохме да отложим една част от тях за края на годината. Голяма част от собствениците на хотели, като видяха, че сезон все пак ще има, искаха нещата да се случат за 2-3 седмици преди началото му, което не е реалистично от гледна точка на производство и инсталация. Имаме споразумение с клиентите оборудването да се осъществи есента, след края на сезона.

В момента в Испания нямаме проблеми. Хотелите в Ибиса, с които работим, тръгнаха преди повече от 20 дни и са пълни, туристи има, работи се на по-високи цени и резултатите ще са по-добри от миналата година. Това ни дава възможност през есента да атакуваме по-активно клиентите в избраните от нас региони в Испания. Подбрали сме регион Валенсия, Барселона, Ибиса и Майорка.

Как очаквате да се развива бизнесът след тази година?

За тази година очакваме бизнесът да се задържи и да няма ескалация на конфликта в Украйна. Приходите на компанията ще достигнат около 1,5 млн. лева, като има възможност да пораснат и повече, но всичко зависи от ситуацията и до колко бизнесите ще са спокойни за следващите 6-12 месеца, за да инвестират.

Водим разговори с големи потенциални клиенти не само в хотелиерския сектор, но и в ритейл сектора. Три от големите вериги в ритейла са наши клиенти, водим разговори с още две вериги за хранителни стоки. И в този сектор очаквам да  достигнем 70-80% пазарен дял.

За оборудване на бизнес сгради също има голям интерес. Завършват се голям обем площи, а строените преди 10-15 години сгради се обновяват и преоборудват. Водим множество разговори с инвеститори в бизнес имоти и очакванията са ни значително да увеличим приходите си и в този сегмент.

При продължаващо лошо развитие на ситуацията в Европа и света и продължаваща висока инфлация, след 3 години очаквам приходите ни да бъдат в диапазона на около 7-8 млн. лева. При нормално развитие и без навлизане в по-сериозен конфликт в Европа и задълбочаващ се търговски конфликт между САЩ и Китай, очаквам приходите ни да достигнат 10-12 млн. лева и повече. 

Свързани компании:

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 4
redcretin
преди 1 година
Пак са изпапкали парите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Valentin13
преди 1 година
щях да ти препоръчам да почетеш книги по въпроса, но ти нямаш време - 24 часа си в този форум. нищо чудно - явно друго не можеш да правиш за да си изкараш хляба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Нацист?? Хаха, с глупави хора не ми се спори. Потъвай обратно в канализацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Valentin13
преди 1 година
Хигиена ли!? та ти трябваше да си в канала вече, ако имаше такава, нацис.т на.гъл.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Редакторите и модepaторите на Инвестор, забелязвате ли до какво води липсата ви на усилия за хигиена и правила при коментирането?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
*** копейнишки тpoл, изобщо видя ли поне заглавието на статията?! Или изсипваш глупостите където падне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още