IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Агрия Груп Холдинг" купува фирма за търговия с маслодайни култури и олиа

Това е четвъртата сделка за придобиване на холдинга от началото на годината

16:03 | 13.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Агрия Груп Холдинг“ АД продължава с придобиванията, след като по-рано през годината изкупи напълно фирма за търговия със зърнени култури и придоби дялове от фирма за производство на соларна енергия и фирма за инвестиции в имоти.

Компанията придобива 100% от дяловете от капитала на търговско дружество „АгриВиа Ойл“ ЕООД, което осъществява търговия със зърнени маслодайни култури и растителни масла.

„Производството и търговията със зърнени маслодайни култури и растителни олиа са в обхвата на направленията от дейността на „Агрия Груп Холдинг“ АД като част от бизнес модела на холдинга. Характерът на подобна инвестиция би довел до дългосрочна сигурност и устойчивост на паричните потоци и доходност на групово ниво, паралелно с инвестициите в агросектора и търговията със зърнени култури“, посочва се в съобщение на дружеството, публикувано чрез x3news.com.

„АгриВиа Ойл“ е учредено през септември 2019 г. с капитал 5 лева. Няма публикувани отчети на дружеството в търговския регистър.

През март „Агрия Груп Холдинг“ придоби още 45% от търговеца на зърнени култури „Силк Газ БГ“, гр. Варна, с което стана собственик на 100% от капитала на фирмата.

Публичното дружество купи през април и една трета от „Енерджи Солар Технолоджис” АД чрез дъщерната си фирма  „Бора Енерджи“ ЕООД. „Енерджи Солар Технолоджис”АД е с капитал от 60 хил. лева и  е учредено на 19 юли 2021 г. Компанията инвестира в соларни паркове.

Също пред април дъщерното дружество на „Агрия Груп Холдинг“ „Корн Секюрити“ ЕООД придоби 50% от капитала на „Ей Би Инвестмънтс Груп“ АД, което инвестира  в недвижими имоти.

В последната година акциите на „Агрия Груп Холдинг“ поскъпват с над 185% заради динамиката на пазарите на зърно. Пазарната капитализация на компанията е почти 200 млн. лева.

Цените на зърното и селскостопанската продукция като цяло насърчават резултатите на компанията и през първото тримесечие на годината. Приходите от дейността на „Агрия Груп Холдинг“ за периода януари-март възлизат на 126,804 млн. лева в сравнение със 79,458 млн. лева година по-рано, което представлява ръст от почти 60% на годишна база. Печалбата се увеличава  до 22,312 млн. лева при 7,589 млн. лева година по-рано.

Дружеството ще изплати и 2,5 млн. лева дивидент на акционерите от печалбата за 2021 г. и неразпределена печалба от минали години. Брутният дивидент на една акция възлиза на 0,3676471 лева.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още