fallback

Перспективите пред британската лира остават най-лошите в света

Относителните разходи за хеджиране срещу спада на стерлинга през следващите няколко седмици са най-високите в сравнение с останалите валути

17:16 | 22.12.20 г. 4

В момента в света няма валута, която да притеснява търговците повече от лирата.

Относителните разходи за хеджиране срещу спада на стерлинга през следващите няколко седмици са най-високите в сравнение с останалите валути в световен мащаб. Те надминават и турската лира, която  оглавяваше списъка през по-голямата част от 2020 г., пише Bloomberg.

Това е знак, че търговците са настроени за драматично приключване на сагата с Brexit в края на годината.

Британската валута поевтинява с 0,46% до 1,0945 евро за паунд към 16:33 часа българско време, след като Европейският съюз (ЕС) отхвърли предложените отстъпки на Обединеното кралство в областта на риболова, последният основен проблем, който не намира разрешение. Ликвидността обаче е ниска, което е характерно за търговските дни преди Коледа.

лира

Стерлингът получи пореден удар тази седмица в допълнение към несигурността около преговорите за търговска сделка в лицето на новия щам на коронавируса. Заради него около 40 държави ограничиха полетите си до и от Обединеното кралство. Възстановява се и страхът от по-дълбоко икономическо забавяне преди ваксините да бъдат пуснати за по-голяма част от населението.

В понеделник паундът отслабна с 2,5% спрямо долара. Волатилността през следващата седмица ще остане повишена до по-високо ниво спрямо тази при турската лира и бразилския реал.

Ако търговско споразумение с ЕС не бъде постигнато до края на месеца, краят за десетилетията на свободно движение на стоки, услуги, хора и капитали ще настъпи внезапно. Британските фирми ще се върнат към търговия с ЕС по правилата, установени от Световната търговска организация.

По-рано стана ясно, че ЕС обмисля ново предложение за риболовните права на Великобритания на фона на усилията на британския премиер Борис Джонсън да постигне търговска сделка в последния момент.

Двете страни дадоха да се разбере през изминалите поивни дни, че не могат да направят повече компромиси, но в понеделник Великобритания е предложила да направи още отстъпки, ако ЕС отстъпи в други области, съобщават запознати с преговорите източници. Последното предложение на Великобритания предвижда ЕС да намали стойността на рибата, която лови в британски води, с около една трета. Миналата седмица Великобритания настояваше ЕС да приеме понижение с 60%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:33 | 12.09.22 г.
fallback