IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фестивал на трюфела събра €307 хил.

Винен критик от Корея даде 105 хил. евро за деликатесните гъби

14:05 | 16.11.10 г.
<p>Бял трюфел. Снимка:  Poppy. Лиценз: <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">Creative Commons</a></p>

Бял трюфел. Снимка: Poppy. Лиценз: Creative Commons

В Северна Италия, близо до град Алба в региона Пиемонт, се проведе ежегодният фестивал на трюфелите, по време на който се състоя аукцион за продажба на деликатесните гъби.

Основният лот бил 900 грама бели трюфели, които станали собственост на винен критик от Южна Корея.

Живеещата в Хонконг Жанин Чо Лий заплатилa за трюфелите 105 хил. евро (по 117 евро на грам), а сумата е по-ниска от тази, която бе платена минала година на същия фестивал - 133 евро за грам, съобщава АП. По думите на Лий, тя купила деликатесните гъби заедно със свои приятели.

Освен 900-те грама бели трюфели, на търга в Италия били продадени и няколко не по-малко ценни гъби. Италианският бизнесмен Антонио Бертолото се сдобил с три трюфела на обща стойност 108 хил. евро. Една от гъбите той щял да подари на римския папа Бенедикт XVI.

„Всичко отива за благотворителност, така че това със сигурност не е логична и нормална цена“, казва дегустаторът на вино, която явно е и любителка на трюфелите, пред АП.

Белите трюфели, които почти винаги се консумират сурови, нарязани на тънки филийки, са успели да съберат приходи в размер на 307 хил. евро, които ще бъдат дарени за благотворителност.

Предложените на търга деликатесни гъби растат в италианския регион Пиемонт, известен с добрата си кухня, и се наричат още пиемонтски трюфели. На аукциона са били изложени и лотове от гъби, отгледани в различни райони на Франция и страни от Южна Европа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още