fallback

Бъфет и Гейтс убедиха още 16 богаташи да станат дарители

Хората, които участват в инициативата, са готови да дарят не конкретна сума, а по-голямата част от богатството си

11:54 | 09.12.10 г. 2

Основателят на социалната мрежа Facebook Inc. и „невръстен“ милиардер Марк Цукерберг се съгласи да дари по-голямата част от състоянието си за благотворителност и така се присъедини към растящата група от предприемачи, които се отдават на филантропия и даряват богатството си не със завещание, а още преди смъртта си.

Цукерберг е и най-големият дарител тази година сред богаташите в САЩ. През септември той направи първото си дарение, обещавайки в шоуто на Опра Уинфри да подари 100 млн. долара на държавно училище в Нуорк, САЩ, припомня WallStreet Journal.

Името на Цукерберг фигурира в списъка с 57-те дарители на сайта Giving Pledge (Даряване) на последно място и е сред 16-те наскоро добавени богаташи. Интернет страницата отразява идеята на инициативата да бъдат накарани колкото се може повече богати американци да станат финансови донори.

Сред имената на 16-те нови члена на сдружението с благородна цел освен това на Марк Цукерберг е и името на съоснователя на AOL Стив Кейс, на инвеститора Карл Айкан и това на бившия крал на junk облигациите, които са с висок доход и риск и нисък рейтинг, Майкъл Милкън.

Досега в списъка на богаташите, които са решили да се отдадат на благотворителност, са основателят на Oracle Corp. Лари Елисън, режисьорът Джордж Лукас, кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и други.

Цялата идея на Giving Pledge и организация на сайта са дело на Бил Гейтс и Уорън Бъфет, които са обединили усилия в стремежа си да привлекат най-богатите хора в света да дарят част от богатството си.

Тази дарителска инициатива е част от примера, който Бил Гейтс даде с основаването на фондацията си, докато все още бе начело на Microsoft Corp.

Сайтът Giving Pledge е създаден в резултат от негативното отношение на Уорън Бъфет към трупането на „династични богатства“. В лицето на Бил Гейтс той вижда свой съмишленик и двамата решават да предприемат стъпка към инвестирането на състоянията си в нещо полезно и необходимо като подобряване на условията на живот на милиони бедстващи по света.

Сайтът е създаден през юни тази година. С презентацията и набирането на средства се занимават двамата милиардери. Инициативата не изисква от участниците да дарят определена сума пари. Идеята е човекът да се откаже от по-голямата част от богатството си.

Да отидеш при някого с подобно предложение определено не е идея, която се продава лесно.

„Хорта са супер мили с нас, но въпреки това доста озадачени и има известно объркване, защото това е сериозно решение“, казва Бил Гейтс, цитиран от Wall Street Journal. “Нерядко се оказва, че в семейството двамата съпрузи никога не са обсъждали приоритетите си, отношението си към благотворителността и подобни неща.“

Съвсем естествено финансовата криза не остави филантропията незасегната. Даренията в САЩ са спаднали с 3,6% до 303,75 млрд. долара за изминалата 2009 г. През 2008 година сумата е била 315 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 10.09.22 г.
fallback