IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платно на Уорхол с две дупки от куршуми продадено за 302 500 долара

На картината е изобразен китайският политик Мао Дзедун – една от любимите личности на художника

10:20 | 12.01.11 г.
Платно на Уорхол с две дупки от куршуми продадено за 302 500 долара

Портрет на Мао Дзедун, нарисуван от Анди Уорхол, бе продаден за рекордните 302 500 долара на търг, организиран от Christie’s във вторник, съобщава Ройтерс.

Уникалното в продажбата на тази картина, част от колекцията на актьора Денис Хопър, който почина от рак миналата година, е не само това, че цената на платното превиши близо десет пъти първоначално очакваната цена. Освен с именития си художник и известния бивш собственик, творбата е необичайна и с още нещо – двете дупки от куршуми на повърхността си.

Нарисуваният през 1972 портрет е издържан изцяло в синьо и различни нюанси на зеленото, включително и за лицето на комунистическия лидер Мао Дзедун.

Първоначално платното е оценено на между 20 и 30 хил. долара.

Мао Дзедун е сред любимите образи на Уорхол. Но не само предпочитанието на художника е направило картината толкова търсена и успешна на аукциона. За високата й цена със сигурност отражение имат и двете дупки от куршуми върху платното. Те се появяват върху картината след бурен дебат между Хопър и негови гости. В яда си известният със спонтанния си нрав актьор извадил пистолет и стрелял по портрета.

По-късно Хопър показал на Уорхол щетата, която причинил на картината. Вместо да унищожат платното обаче двамата решили да представят творбата като „съвместна работа” между художника и актьора. Уорхол нарисувал кръгове около дупките, едната над дясното рамо на мъжа от картината, която озаглавил „предупредителен изстрел”, а другата в лявата вежда – „изстрелът”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още