IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Портрет, рисуван от Пикасо, достигна цена от над 25 млн. паунда

Картината изобразява 17-годишна любовница на художника, която за дълго остава в тайна от обкръжението му

10:27 | 09.02.11 г.
Портрет, рисуван от Пикасо, достигна цена от над 25 млн. паунда

Портрет на Пикасо, на който е нарисувана негова любовница на тийнейджърска възраст, бе продаден за повече от 25 млн. паунда. Търгът за импресионистично и модернистично изкуство се проведе в Sotheby's в Лондон, а точната сума, която е била платена за платното, е 25 241 250 паунда.

Картината носи името „La Lecture” и изобразява Мари-Тереза Уолтър, 17-годишна блондинка, която художникът среща в парижкото метро през 1927 година, съобщава вестник The Telegraph.

Пикасо, който тогава е на 45 години, действа директно - „Аз съм Пикасо. Ти и аз ще направим нещата заедно“, й казва той.

Тяхната връзка остава тайна много години наред заради разликата във възрастта им и фактът, че художникът е все пак женен. Младата лолитка обаче вдъхновява художника да нарисува едни от най-известните си картини.

Творбата, която стана обект на продажба в Sotheby's, е нарисувана през 1923 година и на нея е изобразено как момичето спи на стол. За първи път платното е изложено в Париж през 1932 и от тогава е минало през редица частни колекции на известни меценати, преди да бъде изпратено за продажба от САЩ.

Масленото платно е купено от анонимен ценител след наддаване по телефона на двойно по-висока от първоначалната цена. По предварителни оценки цената на катрината е била 12 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още