IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дървена скулптура на Пол Гоген беше продадена на търг за над 11 млн. долара

Художникът е смятал "Млада таитянка" за едно от най-големите си творчески постижения

17:07 | 04.05.11 г.
<p>
	Снимка: Sotheby&#39;s</p>

Снимка: Sotheby's

Дървената скулптура "Млада таитянка" на Пол Гоген беше продадена на търг на аукционна къща Sotheby's в Ню Йорк за рекордната за скулптури на художника сума от 11,2 млн. долара, съобщиха световните агенции. Предишната максимална цена бе 1,4 млн. долара.

Бюстът от дърво бе оценен предварително от експертите на 10-15 млн. долара. Над уникалната творба френският художник е работил по време на първото си пътешествие в Таити в периода 1891-1893 г.

"Младата таитянка" е единственият завършен от Гоген бюст. Самият художник е смятал "Млада таитянка" за едно от най-големите си творчески постижения.

Скулптурата е висока 25 сантиметра и е изваяна от различен вид дървесина. На шията на момичето Гоген е поставил колие от корали и раковини, които лично е събрал.

Произведението е било продадено на търг в Лондон през 1961 г. и оттогава е било недостъпно за широката публика.

Картина на Пабло Пикасо от 1934 година, смятана за топ лот на търга, беше продадена за по-ниска сума от най-ниската прогнозна оценка. За "Четящите жени" на Пикасо бяха платени 21,36 милиона долара, включително и комисионата от 12%. Експертите очакваха творбата да бъде продадена за повече от 35 млн. долара.

Общо на пролетния търг на Sotheby's с произведения на импресионисти и на модерно изкуство бяха купени лотове за сумата от 170 млн. долара. От общо 59 произведения 19 не намериха купувач.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още