IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cargo Bikes: Товарните велосипеди може и да са шик

Нова мода - колела с огромно място за пренос на багаж и изчистен дизайн, завладява западните градове

11:34 | 03.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дизайнът и цветовете са &nbsp;изчистени и модерни.<em> Снимка:&nbsp;</em><em>Christiania</em></p>

Дизайнът и цветовете са  изчистени и модерни. Снимка: Christiania

Практично градско средство за транспорт, но и за лайфстайл. Това представляват т. нар. Cargo Bikes (товарни велосипеди) от Холандия и Дания, които все по-често се виждат по улиците на Германия и Австрия, пише Die Presse.

В някои градове в Западна Европа велокуриерите са често срещани, а товарните велосипеди се конкурират с тежкотоварните коли и бусовете при доставянето на много и малки товари, особено в централните части. Велотаксита също биха могли да предоставят с успех същата услуга както публичния транспорт, маршрутки и таксита.

Датчаните са предвестници на тази мода. От години те транспортират с велосипеди не само самия шофьор, но и доста багаж. За целта конструират колела с огромни багажни отделения над предното колело. Датският производител Long John, който вече се превърна в легенда, придава на индустрията онзи чар, който преди години имаше железницата заради парните локомотиви. От 1920 г. насам компанията произвежда товарни велосипеди. Навремето продуктите са се продавали по икономически причини - повечето хора не са можели да си позволят автомобил или каруца. Днес те се карат от хора, които просто не желаят да се придвижват по друг начин. Преди всичко там, където за велосипедистите има изградена инфраструктура.

С класики, като легендарната датска триколка с огромна възглавничка Christiania Bike или холандския Bakfiets например по улиците на Амстердам и Копенхаген се пренасят саксии за цветя, кофи с лалета, скринове, услилватели за китари... И дори се возят малки деца.

Разбира се, през последния век и изменените социални отношения дизайнът и цветовете стават все по-приятни. Рамките са по-леки, благодарение на използвания алуминий. По-тежък става багажът, който се транспортира. Повечето модели гарантират безпроблемен превоз на до 100-килограмов багаж. А с холандския Urban Arrow дори няма нужда от особено напрягане, защото той разполага с електромотор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още