IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елегантност и мощност на две колела

Все повече автомобилни компании навлизат смело на пазара на електрически велосипеди или велосипеди от висок клас

08:00 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Изработените от дърво велосипеди на Renovo. <i>Снимка: www.renovobikes.com</i></p>

Изработените от дърво велосипеди на Renovo. Снимка: www.renovobikes.com

След като стана ясно, че световни производители на луксозни автомобили като BMW са решили да се пробват на перспективния пазар на велосипеди от висок клас, следващата стъпка в тази посока дойде от Великобритания.

Британската инженерна компания Cosworth, която е известна със създаването на състезателни двигатели за Формула 1, се е обединила с немския производител на велосипеди от висок клас Storck Bicycle за разработката на електрически велосипед.

Велосипедът с карбонова рамка Storck Cosworth има 250-ватов електрически двигател, който се захранва от литиево-полимерна батерия. Високият въртящ момент на двигателя ще дава на модела значително повече мощност от типичния електрически велосипед.

Собствениците на Storck Cosworth ще могат да изминават от 40 до 100 км без да се налага да въртят педалите, в зависимост от капацитета на батерията, с която се захранва двигателя и от особеностите на терена, пише The Economist.

Немската компания Storck Bicycle очаква, че пазарът на електрически велосипеди в Европа ще отбележи сериозен ръст. Моделът Storck Cosworth е флагманът в новата серия от велосипеди с електрически двигатели, наречена Storck Raddar, която компанията стартира тази седмица.

Основните пазари ще бъдат Великобритания и Европа, но се очаква серията да навлезе също и на пазарите в САЩ.

Цената на Storck Cosworth е 3 999 британски лири (6 454 долара).

Още по-скъп, макар и без да има електрически двигател, е велосипедът McLaren Venge, който е плод на сътрудничеството между британския отбор във Формула 1 Макларън и американския производител на велосипеди Specialized.

Състезателният велосипед McLaren Venge направи своя дебют на тазгодишната велосипедна надпревара Милан-Сан Ремо на 19 март, когато бе каран от победителя Мат Гос. Само рамката на този велосипед се оценява на около 5 000 британски лири.

Доста по-различен подход по отношение на велосипедите от висок клас предприе една друга автомобилна компания. Audi си партнира с американския производител на велосипеди Renovo Hardwood Bicycles, който създава велосипеди с дървена рамка. Резултатът от тяхното сътрудничество е изработеният от дърво Audi Duo, който, разбира се, е напълно рециклируем и биоразградим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още