IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платно на Анди Уорхол ще спасява ирландската "лоша банка"

Ценната картина ще бъде продадена на търг заедно с още 13 произведения на изкуството, за да се изплати част от дълга на Nama

12:27 | 20.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Платното на&nbsp;Уорхол &nbsp;е оценено на между 400 и 600 хил. долара. <em>Снимка:&nbsp;Joseph K. Levene Fine Art, Ltd.</em></p>

Платното на Уорхол  е оценено на между 400 и 600 хил. долара. Снимка: Joseph K. Levene Fine Art, Ltd.

Управляваната от държавата "лоша банка" в Ирландия е дала лоши кредити за 71 млрд. евро. Но тя разполага с истинско богатство - National Asset Management Agency (Nama), каквото е пълното официално име на финансовата институция, е упълномощила аукционната къща Christie's да продаде на търг художествена колекция, в която фигурират творби на Анди Уорхол и Алекс Кац, съобщава Ройтерс.

14-те произведения на изкуството, сред които и огромно платно на Уорхол, на което е изобразен знакът на долара, трябва да донесат приходи за 1,5 млн. паунда (1,7 млн. евро).

Наддаването ще се проведе на 9-и ноември, като картината на Уорхол "Знакът на долара" е оценена на между 400 и 600 хил. долара. Друг интересен лот е творбата на поп-арт художника Алекс Кац Ace Airpоrt с предварителна оценка между 150 и 200 хил. долара.

Творби от същата сбирка на Уилям Скот, Родерик О'Конър и на Джак Бътлър Йейтс, брат на ирландския поет Уилям Бътлър Йейтс, ще бъдат предложени на търг в Лондон седмица по-късно, допълва Ройтерс. 

Ценната колекция е бивша собственост на предприемача Дерек Куинлан, един от големите длъжници на "лошата банка" и спорна фигура в годините на възходящото икономическо развитие. Освен изкуство, Куинлан е колекционирал луксозни хотели и небостъргачи, за предпочитане в Лондонското Сити. При това, според материал на Irish Times, той е успял да натрупа дългове в размер на 600 млн. евро, в които не влизат задълженията на бившата му фирма Quinlan Private. Почти половината кредити Куинлан е получил от вече раздробената скандална банка Anglo Irish. Нейното портфолио премина към Nama, която получи като обезпечения и колекцията с художествени произведения. 

Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още