IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Рой Лихтенщайн бе продадена за 43,2 млн. долара

Есенният търг на Christie's в Ню Йорк показа смесени резултати, като повечето очаквания бяха надминати

16:09 | 09.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&bdquo;Silver Liz&ldquo; на Анди Уорхол бе продадена за 16,3 млн. долара.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

„Silver Liz“ на Анди Уорхол бе продадена за 16,3 млн. долара. Снимка: Ройтерс

Нов световен рекорд бе регистриран на търг на Christie's в Ню Йорк, където картина на Рой Лихтенщайн бе продадена за 43,4 млн. долара. Шедьовърът се казва „I Can See the Whole Room... and There's Nobody in It!“.

Цената е със 600 000 евро по-висока от сегашната най-висока цена за картина на поп-арт художника (1923 – 1997). 42,6 млн. долара бяха платени миналата година по същото време за „Ohhh... Alright...“, рисувана през 1964 г., припомня в свой материал германския икономически вестник Handelsblatt.

Сегашният рекордьор е създаден през 1961 г. и представляваща мъж, който гледа през шпионката към затворена стая, а надписът е в балонче като в комикс - „Мога да видя цялата стая и в нея няма никой“. Картината е в стил анимация и на пръв не показва кой знае колко иновативни техники.

Лихтенщайн е една от най-важните фигури в модерното изкуство. С въображението и техниките си той допринася за развитието на поп-арта и въобще на художествеността като цяло.

Christie's беше оценила първоначално картината за между 35 и 45 млн. долара и цената закова в горната граница на тази сума, но не я надмина, както очакваха мнозина.

Същото се отнася и за повечето творби, предложени на есенния аукцион. Втората най-важна картина бе „Silver Liz“ на Анди Уорхол (1928-1987), като аукционната къща планираше да вземе за нея между 16 и 19 млн. долара. За нарисуваната през 1963 г. бяха получени обаче 16,3 млн. долара. Картината с дължина един метър представлява портрет на легендарната актриса, но на него личат само едно синьо око, част от черни коси, розово-червена кожа и устни и сребрист фон. 

Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още