IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колекция комикси е продадена за 3,5 млн. долара

Първият комикс с Батман бе продаден за 523 хил. долара

13:20 | 23.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илюстрация:&nbsp;Heritage auctions</p>

Илюстрация: Heritage auctions

Колекция от редки комикси, събрани от жител на щата Вирджиния, е била продадена на търг в Ню Йорк за общата сума от 3,5 млн. долара, съобщиха световните агенции.

Организатор на търга е базираната в Тексас компания Heritage auctions. Нейните специалисти подчертават, че това е една от най-големите суми, платени за комикси досега. 

Колекция на Били Райт съдържа 345 комикса в добро състояние. Сред тях е брой 27-и от месец май 1939 г. на Detective Comics, в който Батман се появява за пръв път. Той бе купен за 523 000 долара и се превърна в най-скъпия лот на търга. А първият "собствен" комикс за Батман от 1940 г. беше продаден за 275 000 долара.

Отделно внимание заслужава първият брой на Action Comics, купен за 299 000 долара. Той с право се смята за прародител на всички съвременни комикси. На страниците му е представен за пръв път например Супермен.

Именно първият брой на Action Comics, издаден през 1939 г.  в тираж няколко хиляди екземпляра, е продаден през декември 2011 г. за рекордните 2,16 милиона долара. Тази цена не е надмината и досега.

Били Райт е събирал комикси през целия си живот. След смъртта му през 1994 г. те са били съхранявани в кутия в мазето на къщата, докато не били открити там от внуците му. Всички са били в отлично състояние.

От Heritage auctions подчертават, че това е една от колекциите, за чието съществуване специалистите дори и не са подозирали. А в това се крие най-голямата й ценност.  

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още