IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед продава акции за поне 100 млн. долара на борсата в Ню Йорк

Футболният клуб се отказа окончателно от намеренията си за IPO на пазара в Сингапур

09:58 | 04.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Английският футболен клуб Манчестър Юнайтед ще стане публична компания, като акциите му ще се търгуват на борсата в Ню Йорк. Така бе сложен край на месеците спекулации относно пазара, който клубът ще избере за организирането на своето първично публично предлагане (IPO), пише Ройтерс.

Първоначалните планове, обявени от Юнайтед, бяха за листване на борсата в Хонконг, после намеренията бяха за излизане на пазара в Сингапур, но нито една от двете идеи не бе осъществена.

В крайна сметка притежаваният от американци клуб обяви, че ще опита да продаде обикновени акции за поне 100 млн. долара на борсата в Ню Йорк. Сумата е индикативна, като на нейна база се изчисляват регистрационните такси на борсата. Окончателният размер на IPO-то ще стане ясен по-късно.

Според изследване на пазарните анализатори от Kantar Манчестър Юнайтед е отборът с най-много фенове по света – 659 млн. души. Близо половината от тях са в азиатско-тихоокеанския регион, което обяснява първоначалните планове за листване на някоя от водещите азиатски борси. 

Проучване, поръчано от клуба, показва, че привържениците му в световен план са се удвоили между 2007 и 2012 г., достигайки 659 млн. души.

Подчертавайки търговската привлекателност на клуба, през май най-големия автопроизводител в света  General Motors подписа спонсорски договор с него, а Манчестър Юнайтед има търговски партньори в над 70 държави. 

За деветте месеца до 31 март Манчестър Юнайтед отчита печалба от продължаваща дейност от 38,2 млн. лири. За същия период на предходната година резултатът бе три пъти по-нисък – 13,3 млн. лири.

Приходите са нараснали с 6,1 на годишна база до 245,8 млн. лири.

Собственици на отбора са фамилията Глейзър, начело на която е Малкълм Глейзър. В портфейла му е и отборът от Националната футболна лига на САЩ Тампа Бей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още