IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед съживява плановете си за IPO

Клубът може скоро да направи първично публично предлагане за 1 млрд. долара в Сингапур

11:54 | 16.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мениджърът Алекс Фъргюсън и талисмана на отбора преди важен мач. Снимка: Ройтерс</p>

Мениджърът Алекс Фъргюсън и талисмана на отбора преди важен мач. Снимка: Ройтерс

Още преди една година в редиците на рекордния шампион на английската Висша лига Манчестър Юнайтед се дискутираше възможността за излизане на борсата. Заради волатилността на пазара обаче планът бе временно отменен, припомня DPA.

Според статия на Sunday Times обаче плановете са изтупани от прахта. Предвид на разсейващите се облаци от финансовите пазари клубът съживява плановете си да направи първично публично предлагане за 1 млрд. долара в Сингапур.

Английският клуб планира да набере до 600 млн. паунда чрез продажбата на 20 до 30% от дяловете. По този начин отборът ще бъде оценен на до 2 млрд. паунда. По информация на Financial Times две трети от планираните 1 млрд. долара ще бъдат събрани чрез емисията на привилегировани акции без право на глас. По този начин се гарантира, че 88% от правото на глас остават в собствениците – американското семейство Глейзър.

Базираните във Флорида собственици на клуба – семейство Глейзър, обявиха през миналата година, че плановете за IPO ще бъдат замразени заради турболентността на пазарите. Сега говорител на отбора отказва да коментира материала на Sunday Times.

Първоначалното намерение на Манчестър Юнайтед бе тяхното IPO да стане в средата на октомври 2011 г.
Клубът получи разрешение от фондовата борса в Сингапур през септември.

Отборът, който ще се опита да намали задълженията си, натрупани при покупката на нови играчи и да спазва правилото на УЕФА "Financial Fair Play" (според което в края на всеки три сезона клубовете трябва да излизат ако не на печалба, то в най-лошия случай на нула, а през първите години ще се разрешават загуби до определени граници), ще се подпомага в борсовия си дебют от Credit Suisse, J. P. Morgan, Morgan Stanley и група финансови институти от Азия.

До голяма степен обаче първичните публични предлагания по света са в застой, тъй като фондовите пазари, които се сринаха в началото на август, все още се клатушкат заради проблемите с дълговата криза в еврозоната. Въпреки това активността на фондовите пазари в Азия показва признаци на съживяване, по-силни от тези в Европа и САЩ, като редица компании обявиха планове за продажба на акции в Хонконг.

Манчестър Юнайтед се превърна в частен клуб след придобиването му от семейство Глейзър през 2005 г. за 790 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още