IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед планира IPO за 1 млрд. долара в Сингапур до края на годината

Датата за първичното публично предлагане ще бъде избрана според пазарните условия, твърди източник на International Financing Review, запознат с плановете

17:58 | 16.08.11 г.
<p>
	Капитанът на Манчестър Юнайтед Неманя Видич е вдигнал купата Community Shield след победата над Манчестър Сити. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Капитанът на Манчестър Юнайтед Неманя Видич е вдигнал купата Community Shield след победата над Манчестър Сити. Снимка: Ройтерс

Шампионът на английската Висша лига Манчестър Юнайтед планира първично публично предлагане в Сингапур до края на годината в зависимост от пазарните условия, съобщи изданието на Ройтерс International Financing Review, като се позова на източник, директно запознат с плановете.

Morgan Stanley и най-малко още една банка са близо до това да станат посредници при осъществяване на предлагането, но в тази група могат да бъдат включени и други финансови институции, добавя изданието.

През последните няколко месеца се разпространиха спекулации за листване на Манчестър Юнайтед на борсата в Хонконг, който се превърна в събирателно място и първи избор за редица световни марки като например модната къща Prada SpA и производителят на козметика L'Occitane International.

Регионът се превръща във важен двигател на ръста за клуба, който работи на загуба, тъй като две трети от общо 300-те милиона негови почитатели живеят там.

По-рано през август британският вестник Sunday Mirror съобщи, че семейство Глейзър, което контролира Манчестър Юнайтед, търси купувач за до 25% от акциите на клуба.

Въпреки увеличаващите се слухове за IPO в Хонконг, там има забрана за листване на местната борса на губещи компании.

Публично предлагане на световно известен бранд като Манчестър Юнайтед би представлявало добро попадение за Сингапур, който се съревновава с Хонконг в листването на международни компании на борсата.

Въпреки, че спечели най-силното IPO в азиатско-тихоокеанския регион през първата половина на годината – това за 5,45 млрд. долара на Hutchison Port Holdings Trust през март – със своите 7,1 млрд. долара от първични публични предлагания, Сингапур изостава сериозно от Хонконг, където те са на обща стойност 13,4 млрд. долара по данни на Ройтерс.

Манчестър Юнайтед се превърна в частен клуб след придобиването му от семейство Глейзър през 2005 г. за 790 млн. паунда. Оборотът на клуба през първото тримесечие на годината се увеличи с 1% спрямо аналогичния период на 2010 г. до 75,2 млн. паунда, основно заради нарасналите търговски приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още