IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английските футболни клубове трупат огромни загуби

Въпреки рекордите си приходи 20-те клуба в Английската висша лига са натрупали общи загуби за 500 млн. паунда

16:11 | 21.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Високите заплати на играчите са сред основните причини за тежкото финансово положение на отборите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Високите заплати на играчите са сред основните причини за тежкото финансово положение на отборите. Снимка: Ройтерс

Английската висша лига остава вярна на себе си – тя направо изгаря пари – повече от цялата си история. Двадесетте отбора в лигата са натрупали през изтеклата финансова 2009/10 година загуби в размер на общо половин милиард паунда (около 570 млн. евро), става ясно от годишния анализ на британския The Guardian.

Големите загуби в Английската висша лига идват, въпреки че клубовете са имали рекордни приходи от 2,12 млрд. паунда (2,4 млрд. евро). По-голямата част от тях са от телевизионни права.

Според Guardian само четири от 20-те топ отбора не са били на загуба – Арсенал, Бирмингам, Уест Бромич и Улвърхамптън. Най-голяма печалба е регистрирал Арсенал - 56 млн. паунда (63 млн. евро). Топчиите са извлекли печалба преди всичко от сделки с недвижими имоти. Отборът превърна своя стар стадион в лондонския квартал Хайбъри в жилищен комплекс и продаде жилищата.

Междувременно обаче и Арсенал се свлече в червената зона. В първите шест месеца на текущата година отборът е регистрирал загуба от 2,5 млн. паунда, която обяснява с това, че не е продал нито един футболист и така е загубил едно от най-важните си пера. В сравнение с другите конкуренти обаче загубата на Арсенал е направо скромна.

През изминалата финансова година Манчестър Сити е имал най-голяма загуба – 121 млн. паунда (137 млн. евро). Виновни за това са предимно високите трансферни суми и заплатите на играчите. В списъка с големите губещи следват Манчестър Юнайтед (79 млн. паунда преди данъци), Челси (78 млн. паунда) и Астън Вила (38 млн. паунда).

Повечето отбори страдат от големи задължения: за всички тимове в Английската висша лига те са общо 2,5 млрд. паунда. Зад тях пък седят по правило клубните собственици, а отборите са зависими от тяхната воля. Докато някои собственици, като например шейхът на Абу Даби, който държи Манчестър Сити, инвестират в клубовете без оглед на загубите, други се опитват да припечелват, начело с фамилията Глейзър, която купи Манчестър Юнайтед през 2005 г.

Глейзър купиха отбора с чужд капитал и натрупаха големи дългове и лихви. Само през последната година според Guardian Юнайтед е изплатил над 100 млн. паунда на банките.

Вина за тежкото финансово положение обаче имат и високите заплати на играчите. Общо клубовете са похарчили по това перо 1,35 млрд. паунда – почти две трети от приходите им.

Някои експерти поставят под въпрос дали Английската висша лига ще успее да изпълни новите условия на УЕФА. Те задължават европейските клубове да спазват строга финансова политика. От сезон 2013/14 те не могат да имат по-големи дългове от 5 млн. евро на година. Наистина, собствениците могат да вкарат пари в отборите и да изравнят минуса, но и това си има граници – общите загуби за трите бизнес години 2011/12, 2012/13 и 2013/14 не трябва да надвишават 45 млн. евро.

Трудности с тези правила ще има преди всичко собственикът на Челси Роман Абрамович, който според експерти вече е вкарал 1 млрд. евро в клуба си и редово купува екстравагантни и скъпи играчи. През предния сезон обаче Челси се въздържаше от трансфери и сякаш изглеждаше, че Абрамович ще промени клуба и бизнес модела си и бавно ще се нагоди към правилата на УЕФА. Уви, още през сегашния сезон той се предаде на предишната си страст и купи бразилския защитник Давид Луис и испанския нападател Фернандо Торес от конкурента си Ливърпул. За двамата потомственият руснак плати почти 90 млн. евро, но това се оказа лоша инвестиция. Торес не вкара головете, които се очакваха от него, а с него атаката на тима, която дълго време бе доста ефективна, не функционираше толкова добре.

Сега трябва да „научим урока на годината“, заяви вратарят на Челси Петр Чех в началото на април, малко след като отборът му, с Торес в атака, отпадна на четвъртфинала на Шампионската лига от Манчестър Юнайтед. И не каза нищо повече. Дали Абрамович го е чул?

Приходи и разходи в Английската висша лига през 2009/10:

Загуби на всички клубове: 0,5 млрд. лири (570 млн. евро)
Приходи на всички клубове: 2,12 млрд. паунда (2,4 млрд. евро)

Вижте в галерията какво е било финансовото състояние на всеки от отборите в Английската висша лига през последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
2012
преди 12 години
Арсенал е с едва 6 млн. лири загуба за първите 6 месеца от март до ноември, ако е премахне ефекта от продажбата на апартаменти на стария стадион Хайбъри, където печалбата е 56 млн. лири и 156 млн. лири приходи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
2012
преди 12 години
*** Arsenal's remarkable-looking
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
2012
преди 12 години
**Междувременно обаче и Арсенал се свлече в червената зона. В първите шест месеца на текущата година отборът е регистрирал загуба от 2,5 млрд. паунда, която обяснява с това, че не е продал нито един футболист и така е загубил едно от най-важните си пера. В сравнение с другите конкуренти обаче загубата на Арсенал е направо скромна.**да няма някаква грешка с тези милиарди?!?!?!ето оригиналния текст:**Arsenal's remarkable-looking
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още