IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед с годишна загуба от близо 80 млн. паунда

Фенове са разгневени от размера на лихвите, които клубът плаща, за да обслужва дълга си

14:27 | 09.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Манчестър Юнайтед с годишна загуба от близо 80 млн. паунда

Футболният клуб Манчестър Юнайтед обяви годишна загуба преди данъци в размер на 79,6 млн. паунда за финансовата година, приключила на 30 юни, предаде BBC.

Финансовите резултати на отбора се влошават заради по-малките приходите от продажбата на играчи, но най-вече заради еднократните разходи по издаването на облигационната емисия за 504 млн. паунда през януари.

За 12-те месеца до 30 юни 2009 клубът реализира нетна печалба от 48 млн. паунда, за което помогна и продажбата на Кристиано Роналдо за 80 млн. паунда.

Разходите на Манчестър Юнайтед нарастват значително през тази година заради 67-те млн. лири еднократна такса за емитирането на облигации през януари, както и заради 40-те млн. паунда лихвени плащания за погасяването на дълговете на отбора.

Изпълнителен директор Дейвид Гил е категоричен, че клубът няма да продава играчи въпреки голямата си загуба. Той допълва, че Манчестър Юнайтед разполага със средства в банката и не съществува натиск за продажбата на играчи.

Въпреки това, много фенове са разгневени от размера на лихвата, която клубът изплаща, за да обслужва дълга си.

Приходите от футболни мачове намаляват от 108,8 млн. паунда за миналата година до 100,2 млн. паунда за тази. Ръководството отдава това на по-слабото представяне на Шампионската лига на УЕФА през сезон 2009-2010, когато Манчестър Юнайтед стигна до само до четвърт финалите.

Медийните приходи на отбора обаче се увеличават от 99,7 млн. паунда на 104,8 млн. паунда през тази година. Търговският оборот нараства от 69,9 на 81,4 млн. лири заради по-високите приходи от спонсорство.

Общия годишен оборот на Манчестър Юнайтед възлиза на 286,4 млн. паунда.

Оперативната печалба, която не включва разходите по обслужване на дълговете - също нараства, достигайки 100,8 млн. паунда в сравнение 92 млн. лири година по-рано.

Манчестър Юнайтед бе закупен от американската фамилия Глейзър за 800 млн. лири през 2005 г. Според критици фамилията е натоварила клуба с огромни дългове, което доведе до силни протести от страна на привържениците.

Много фенове продължават да бойкотират традиционните червени фланелки и шалове на отбора и вместо тях носят зелено и златно. Това са оригиналните цветове на Newton Heath, любителският отбор, основан през 1878 г., който по-късно се превръща в Манчестър Юнайтед.

Група от заможни привърженици на Манчестър Юнайтед, известна като Червените рицари, опита да придобие отбора през тази година. Те обаче отложиха своите планове през юни, като заявиха, че спекулациите в медиите са завишили оценката на клуба.

От Манчестър Юнайтед твърдят, че клубът не се продава, защото сегашните му собственици не желаят да получават каквито и да било предложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още