IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед остава най-скъпият спортен клуб

Отборът на мениджъра Алекс Фергюсън е оценен на 1,86 млрд. долара, а приходите на отбора продължават да растат с бързи темпове

16:17 | 15.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Приходите на отбора продължават да растат доста бързо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Приходите на отбора продължават да растат доста бързо. Снимка: Ройтерс

За пореден път Манчестър Юнайтед бе определен за най-скъпия спортен клуб в света в класацията на бизнес списанието Forbes, цитирана от BBC.

Изданието оценява отбора на Алекс Фергюсън на 1,86 млрд. долара. Приходите на отбора продължават да растат доста бързо, като най-много са тези от реклами.

Договорът на клуба за спонсорство на екипите с АОN, който носи по 32 млн. долара на година, има още три години, преди да изтече. Освен това ръководството на "червените дяволи" обяви увеличение с 50% на сумите по договора с основния спонсор AIG.

Британският отбор очаква и сериозно увеличение на приходите от друг спонсор – Nike. 15-годишният контракт със спортния концерн изтича през 2015 г., като Юнайтед получава по 40 млн. долара на година. Според слуховете новият договор ще увеличи приходите от Nike с 30 млн. долара на година.

Освен това преди около месец Манчестър обяви, че смята да пусне част от своите акции на Хонконгската фондова борса, което, според пазарните анализатори, ще вдигне стойността на клуба до 2,7 млрд. долара.

През 2005 г. американската фамилия Глейзър купи актуалния шампион на Англия за 1,5 млрд. долара, но бързо си навлече гнева на феновете, тъй като обремени клуба с огромни дългове. През ноември собствениците погасиха дългове от 330 млн. долара. Все още обаче задълженията остават доста големи – 756 млн. долара, което представлява 41% от стойността на отбора. 

Общо седем футболни отбора попаднаха в класацията на списанието. Реал Мадрид заема 5-о място с 1,45 млрд. долара, а Арсенал е на седмо място с 1,19 млрд. долара. Следващият футболен отбор в класацията е германският Байерн Мюнхен, който също успява да мине границата от 1 млрд. долара и заема 19-о място. По-назад остават Барселона (№26), Милан (№34), Челси (№46) и Ювентус (№49).

Националната футболна лига (по американски футбол) доминира тотално сред най-богатите клубове, като всички 32 отбора в лигата попаднаха в класацията на Forbes. Въпреки това собствениците в НФЛ изразяват недоволство, че получават малка част от общите приходи в лигата, които са около 9 млрд. долара на година.

Според анализа на авторитетното бизнес списание в средата на 80-те години отборите в НФЛ са стрували по около 80 млн. долара, а 25 години по-късно те се оценяват средно на 1 милиард долара всеки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още