IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на Манчестър Юнайтед връщат заем за 220 млн. паунда

Заемът, направен за придобиването на отбора през 2005, ще бъде изплатен в пълен размер на 22 ноември

10:20 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Собствениците на Манчестър Юнайтед връщат заем за 220 млн. паунда

Американските собственици на британския футболен отбор Манчестър Юнайтед – семейство Глейзър, ще погасят напълно своя заем от около 220 млн. паунда, с помощта на който финансираха придобиването на отбора през 2005 г.

Тогава фамилията получи кредитиране срещу високи лихвени проценти от три хедж фонда в САЩ, което й помогна да събере сумата от 800 млн. паунда за покупката на футболния клуб, пише BBC.

Председателят на Манчестър Юнайтед Джоел Глейзър е писал на трите хедж фонда – Citadel, Och Ziff и Perry Capital, че заемът ще бъде изплатен в пълен размер на 22 ноември. Не е ясно обаче как семейство Глейзър е успяло да си набави средствата за изплащане на личния си заем.

Високите лихви, които Глейзър плаща по дълга от 2006 насам, събудиха недоволство сред феновете и доведоха до силни протести от тяхна страна. По-рано през тази година лихвеният процент по заемите на Глейзър скочи над 16%, като феновете на отбора подозират, че приходите от клуба в крайна сметка ще се използват, за да се изплатят личните дългове на американската фамилия.

През януари собствениците на отбора получиха правото да използват до 70 млн. паунда от приходите му, за да изплащат своя заем. Общите задължения на Манчестър Юнайтед се оценяват на повече от 720 млн. паунда.

Манчестър Юнайтед отбеляза загуба от 79,6 млн. паунда за финансовата година, приключила на 30 юни, главно заради еднократни лихвени и дългови плащания. Приходите на отбора обаче бяха в размер на 278 млн. паунда, а паричните резерви – в размер на 100 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още