IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Isuzu се отказва от сътрудничеството си с Opel?

Японският производител планира да се оттегли от смесеното дружество, пише Nikkei

14:19 | 06.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Opel e изправен пред неясно бъдеще. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Opel e изправен пред неясно бъдеще. Снимка: Ройтерс

Японският производител на автомобили Isuzu обмисля отказ от сътрудничеството си с изпадалата в криза дъщерна на General Motors (GM) компания Opel.

Isuzu ще прекрати съвместното разработване на новите дизелови двигатели и ще се оттегли от общото дружество с GM, пише японското икономическо издание Nikkei в броя си от понеделник.

Говорител на Isuzu отказва коментар, но същевременно все пак отрича, че компанията има намерение да се откаже от джойнт-венчъра. Освен това бе отречена и информацията на Nikkei, че Isuzu ще съкрати около 10% от служителите си в Европа.

От 1999 г. насам Isuzu произвежда в свой завод в Полша дизелови двигатели за моделите на Opel Astra, Corsa и Meriva и участва с 40% в общата компания.

През 2012 г. Opel ще стане на 150 години, но няма много поводи за радост, пише Ройтерс. Докато в заводите на концерна в Рюселхайм и Бохум през тази юбилейна година се говори почти само за спад в продажбите, нови мерки за съкращаване на разгодите и дори за затваряне на цели заводи, други германски автомобилостроители се радват на рекордни продажби и изплащат големи премии на служителите си.

Така в Opel няма и помен от настроение за празнуване. Досега и самият автомобилостроител не е представил план за това как ще се посрещне големият юбилей. Засега само специално издание на определени модели, както и суховато прессъобщение от началото на годината, напомнят за голямото историческо събитие.

А преди 25 години всичко изглеждаше различно. 125-годишното съществуване бе отпразнувано мащабно в Рюселхайм – с ден на отворените врати, концерти и посещение на тогавашния канцлер Хелмут Кол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още