fallback

"Мрачните" и зрелищни тийн продукции - новата мода в Холивуд

Компанията, която стои зад "Здрач" и "Игрите на глада", даде пример, като си осигури стабилни и предвидими приходи за години напред

10:15 | 17.11.12 г.

Тълпи от фенове се редят на дълги опашки за билети, за да видят последния филм от сагата “Здрач” (Twilight).

Успехът на вампирската тийн сага обаче повлече нова тенденция във филмопроизводството в Холивуд – работи се и се появяват все повече “мрачни” кинопродукции, базирани на книги, пише Bloomberg.

Lions Gate Entertainment Corp., студиото, което стои зад “Здрач” и “Игрите на глада” (The Hunger Games) е пионерът в жанра. Базираната във Ванкувър компания в момента работи по научно-фантастичната приказка “Играта на Ендър” (Ender’s Game).

Warner Bros пък предстои да пусне през февруари следващата година “Красиви създания” (Beautiful Creatures), а DreamWorks Studios на Стивън Спилбърг и продуцентът на Хари Потър Дейвид Хейман подготвят продукцията Shadow and Bone, главната героиня в която притежава магически сили.

С успеха на “Здрач” и “Игрите на глада” Lions Gate вече е сред големите играчи във филмовия бизнес в Холивуд. Компанията си осигури не само солидни печалби от излъчванията на продукциите в кината по целия свят, но и сигурни и стабилни приходи от правата за разпространение на продукциите и по други канали.

“Това дава много по-голяма предвидимост на паричните потоци в бизнес, който е пословичен с непредвидимостта си”, коментира Бродерик Джонсън, съизпълнителен директор на Alcon, компанията, която стои зад “Красиви създания”.

В момента Lions подготвя още един вероятен касоразбивач - “Divergent”, отново по едноименната поредица книги.

“Divergent” е нов бранд, който се надяваме да затвърди нашето лидерство в жанра”, коментира президентът на компанията Джон Фелтеймър. “Вече са продадени над 2 млн. копия от книгите, което означава, че поредицата е в апогея си”, допълни той.

Lions Gate може да спечели 511 млн. долара от поредицата "Здрач”, включително от последния филм, както и остатъчните права от по-ранните серии, посочват анализатори от RBC Capital Markets. От “Игрите на глада” пък компанията може да генерира над 1 млрд. долара приходи за 10 години, изчисляват експертите.

В Холивуд обаче се заражда и напрежение покрай бума на зрелищните тийн продукции. Продуценти се опасяват, че в един момент пренасищането на пазара може да отблъсне кинофеновете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
fallback