IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Мрачните" и зрелищни тийн продукции - новата мода в Холивуд

Компанията, която стои зад "Здрач" и "Игрите на глада", даде пример, като си осигури стабилни и предвидими приходи за години напред

10:15 | 17.11.12 г.
<p>
	Актьорът Робърт Патисън, който изпълнява главна роля в сагата &quot;Здрач&quot;, раздава автографи на екзалтирани почитатели. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Актьорът Робърт Патисън, който изпълнява главна роля в сагата "Здрач", раздава автографи на екзалтирани почитатели. Снимка: Ройтерс

Тълпи от фенове се редят на дълги опашки за билети, за да видят последния филм от сагата “Здрач” (Twilight).

Успехът на вампирската тийн сага обаче повлече нова тенденция във филмопроизводството в Холивуд – работи се и се появяват все повече “мрачни” кинопродукции, базирани на книги, пише Bloomberg.

Lions Gate Entertainment Corp., студиото, което стои зад “Здрач” и “Игрите на глада” (The Hunger Games) е пионерът в жанра. Базираната във Ванкувър компания в момента работи по научно-фантастичната приказка “Играта на Ендър” (Ender’s Game).

Warner Bros пък предстои да пусне през февруари следващата година “Красиви създания” (Beautiful Creatures), а DreamWorks Studios на Стивън Спилбърг и продуцентът на Хари Потър Дейвид Хейман подготвят продукцията Shadow and Bone, главната героиня в която притежава магически сили.

С успеха на “Здрач” и “Игрите на глада” Lions Gate вече е сред големите играчи във филмовия бизнес в Холивуд. Компанията си осигури не само солидни печалби от излъчванията на продукциите в кината по целия свят, но и сигурни и стабилни приходи от правата за разпространение на продукциите и по други канали.

“Това дава много по-голяма предвидимост на паричните потоци в бизнес, който е пословичен с непредвидимостта си”, коментира Бродерик Джонсън, съизпълнителен директор на Alcon, компанията, която стои зад “Красиви създания”.

В момента Lions подготвя още един вероятен касоразбивач - “Divergent”, отново по едноименната поредица книги.

“Divergent” е нов бранд, който се надяваме да затвърди нашето лидерство в жанра”, коментира президентът на компанията Джон Фелтеймър. “Вече са продадени над 2 млн. копия от книгите, което означава, че поредицата е в апогея си”, допълни той.

Lions Gate може да спечели 511 млн. долара от поредицата "Здрач”, включително от последния филм, както и остатъчните права от по-ранните серии, посочват анализатори от RBC Capital Markets. От “Игрите на глада” пък компанията може да генерира над 1 млрд. долара приходи за 10 години, изчисляват експертите.

В Холивуд обаче се заражда и напрежение покрай бума на зрелищните тийн продукции. Продуценти се опасяват, че в един момент пренасищането на пазара може да отблъсне кинофеновете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още