IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Долче, Габана и златният затвор

Делото срещу двамата стилисти за укриване на данъци за стотици милиони евро бе отложено за 14-и декември

22:08 | 03.12.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Доменико Долче (54 години) и Стефано Габана (49). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Доменико Долче (54 години) и Стефано Габана (49). Снимка: Ройтерс

Ако говорим за Доменико Долче (54 години) и Стефано Габана (49), то винаги трябва да имаме от всичко по много. Малко повече пищност и малко повече шик. Повече кадифе, по-тъмно червено и златно, моля. С надутата, сицилианска мода, двамата италиански дизайнери станаха известни. Известни личности като Мадона и Скарлет Йохансон носят техните творения. Точно така: от всичко по малко повече.

Само, когато иде реч за данъците, всичко би трябвало да бъде по-малко. Така поне твърди прокуратурата в Милано, обвинявайки двама дизайнери, които са установили своято компания в Милано, в укриване на данъци. Стотици милиони, и по точно - 400 милиона евро. От всичко по много, нали помните, пише в свой репортаж от италианския град Süddeutsche Zeitung.

Днес бе даден старт на процеса срещу италианските стилисти, обвинени в укриване на данъци на стойност близо 1 млрд. Евро. Делото започна в Милано с технически процедури и веднага бе отложено за 14 декември. Разследването се точи от 2007 г., но в процес през 2011 г. двамата дизайнери бяха оправдани. Делото обаче бе върнато за прегразглеждане.

Днес защитата на двамата стилисти поиска да бъде отменена започналата процедура с мотива, че са допуснати пропуски в юридическите процедури, съобщи адвокатът Масимо Диноя. Съдия Антонела Врамбила обаче заяви, че тя ще обяви решението си на 14 декември.

През ноември 2011 година Касационният съд на Италия анулираоправдателното решение за Долче и Габана, обвинявани в укриване на данъци за близо 1 милиард евро. Те бяха оправдани през април същата година от съд в Милано, но прокуратурата обжалва това решение.

Най-висшата съдебна инстанция в Италия реши да прехвърли делото на друг съдия, който започна делото от самото му начало.

От какво са заплашени двамата? Булевардните издания вече ги виждат в затвора. Експерти обаче смятат това за малко вероятно. В скорошно интервю за Financial Times Стефано Габана заяви, че двамата работят толкова много, че и офисът им в Милано може да бъде наречен затвор. „Но това е един златен затвор“, добавя Доменико Долче. Разбира се – от всичко по много. 

Неотдавна Долче и Габана бяха обвинени от прокуратурата за укрити през периода 2004 – 2007 г. приходи от по 416,8 млн. евро за всеки от двамата.

Освен това те получиха обвинение и за ощетяваща държавната хазна измама за стотици милиони евро, осъществена чрез фиктивното изнасяне на централата им в Люксембург. За целта те регистрирали в Люксембург холдингова компания на име Grado Srl, на която са продали своите два бранда - D&G и Dolce & Gabbana.

Причината за този ход е прозаична - в малката европейска страна печалбата се облага едва с 4 % данък, докато в Италия той е в пъти по-голям. Същевременно обаче производствената дейност и акумулирането на печалба на компанията е ставало в Италия.

Според магистратите чрез различни хватки дизайнерите са скрили близо 1,2 млрд. евро, спестявайки си стотици милиони евро от неплатени данъци на италианската хазна.

Заедно с двамата дизайнери пред съда са призовани и техни близки сътрудници, посветени в схемата. Сред тях е и братът на Доменико Долче – Алфонсо, който е смятан за идеолог на финансовите еквилибристики на фирмата зад граница.

Двамата гениални дизайнери не за първи път се сблъскват с правосъдието. Преди малко повече от четири години Доменико Долче бе осъден на 40 дни арест и 10 хиляди евро глоба, защото вилата на дуото в италианския курорт Портофино е била малко по-голяма от разрешеното и заемала незаконно допълнителна площ. Според прокуратурата в град Киавари, област Лигурия, алеята със стълби до плажа в скалите, която дизайнерите са построили на вилата си, за да достигат по-лесно до морето, не е трябвало изобщо да съществува.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
По над - 400 милиона евро за двамата. Поне за толкова са официалните обвинения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
За да имаш 1 млрд. евро неплатени данъци колко трябва дати е печалбата?!?!Нещо много се изхвърлят с тези суми ми се струва. В крайна сметка това е висша бутикова мода, а не масова. Няма как да имат такива печалби от няколко ТИР-а с парцали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 11 години
Нали разбирате, че те нямаше да са Долче и Габана ако плащаха данъци. Големите в модата са такива именно защото крият данъците. Ако не го правиха щяха да са малки. Но със всичко е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
vankata89
преди 11 години
Точно така в България държата няма да ги закача да подават молба за бг гражданство и да идват тук :D. Само че ще трябва да плащат на местните мафиоти за пребиваването си :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
ако бяха дошли в БГ никой нищо нямаше да им каже за вилата , най много държавата да им построи алея за да слизат по лесно до морето. Никой нямаше и да помисли да ги съди за укриване на данъци , защото щеше да е достатъчно да кажат че са спестили от закуските си, а в краен случай да преставят няколко камиона с печеливши фишофе до 2000 лв.Освен това половин БГ ще им шие за почти без пари и като инвеститор клас А щеим се върне и някой лев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още