IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова борса за изискани вина стартира във Великобритания

Борсата се подготвя вече 18 месеца и ще даде достъп до търговия с 50 хил. вина

13:17 | 08.03.13 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Нова онлайн борса за търговия с изискани вина, насочена към частни колекционери и инвеститори, ще бъде пусната по-късно този месец, пише онлайн изданието Decanter.

Целта на Cavex, която се подготвя от 18 месеца, е да промени начина, по който се продават и купуват вината, като се конкурира със съществуващи борси като Liv-ex и BBX на Berry Bros & Rudd.

Според главния изпълнителен директор и съосновател на Cavex Стивън Мондър търговската платформа www.cavex.co.uk се различава от всички останали модели във Великобритания, тъй като тя е отворена за частни физически лица.

Освен това структурата й е свободна, а борсата взема малка комисиона - 3% на сделка.

Според фондовия мениджър Питър Лунзър от Lunzer Wine Investments много колекционери и инвеститори ще харесат идеята да прескочат търговците и брокерите при покупко-продажбата на вина и да сключват сделки директно на договорени цени.

Той смята, че така може да бъде постигната много по-висока възвръщаемост от инвестицията.

Борсата, която ще съдържа данни за над 50 000 вина, е отворена за купувачи от цял свят, но вината могат да бъдат търгувани единствено посредством утвърдени британски складове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още