fallback

Китай намалява митата за швейцарски часовници с 60% през следващите 10 години

Производителите на часовници ще се окажат едни от големите печеливши от споразумението за свободна търговия между Китай и Швейцария

23:04 | 27.05.13 г.

Производителите на часовници ще се окажат едни от най-големите печеливши от договореното търговско споразумение между Китай и Швейцария. Като част от споразумението е записано намаление на митата за швейцарските часовници с 60% през следващите 10 години, съобщи CNBC.

Вносът на швейцарски часовници през миналата  година отчете ръст от едва 0,6% през 2012 година, отчита още CNBC и припомня, че през 2011 година ръстът беше в рамките на 49 на сто. През последните месеци компании като Swatch Group и Richemont отчетоха спад на търсенето на луксозни часовници.

Основната причина затова е ограничението на стойността на подаръците за чиновниците, както и забавеното икономическо развитие на Китай.

В момента швейцарските часовници се облагат с мито от 11% и такса „лукс”  в размер на 20 на сто за часовници, чиято цена е над 1,5 хил. швейцарски франка (1,6 хил. долара). Освен това те се облагат и с данък добавена стойност (ДДС).

През първата година митата за часовниците ще паднат с 18 на сто. През всяка следваща година понишението ще бъде в рамките на 5 на сто. 

Споразумението за свободна търговия ще бъде подписано при посещението на икономическия министър на Швейцария Йохан Шнайдер-Аман в Китай. Очакванията са, че това ще стане в средата на юли.

Освен часовници, на намалени мита ще се радват още и индустриални и селскостопански стоки. Швейцария пък ще предложи нулеви ставки на митническите такси за голяма част от китайските стоки, сред които текстил, дрехи и автомобилни части и компоненти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
fallback