IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забранява рекламите на луксозни стоки

Мярката ще бори корупцията и погрешните социални добродетели

09:54 | 06.02.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-новите мерки се очаква да се отразят на производителите на бижута.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-новите мерки се очаква да се отразят на производителите на бижута. Снимка: Ройтерс

Китайските радио и телевизионни станции ще забранят рекламите на скъпи и луксозни стоки заради засилващия се натиск на правителството срещу екстравагантността и прекомерните отпадъци, както и корупцията, предаде държавната агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

“Подобни реклами разгласяват погрешни стойности и социални добродетели”, съобщават от Държавната администрация за радио, филми и телевизия.

“Като важни културни и идеологически крепости радиата и телевизионните канали трябва изцяло да упражняват образователната си роля”, коментира говорител на телевизионната агенция пред Синхуа.

Забраната идва и след многократни призиви на Си Дзинпин, новия лидер на Китай. Тя обаче може и да се отрази негативно на производителите на луксозни стоки, които силно разчитат на разрастващия се китайски пазар.

Миналата година правителството в Пекин забрани употребата на алкохол по време на банкетите на китайската армия. Това засегна производителите на скъпи ликьори, които са и водещи рекламодатели в телевизионната мрежа в страната.

Най-новите мерки се очаква да се отразят на производителите на бижута и най-вече на луксозни часовници, които са един от символите на благосъстоянието в Китай. Акциите на Hengdeli и Emperor Watch and Jewellery – най-големите търговци на луксозни часовници в страната, реагираха на новината и регистрираха силни спадове на борсата в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още