IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Железният човек 3" оглави рекордната за американското кино 2013 г.

Надминати са миналогодишните резултати за броя продадени билети в кината в САЩ

13:37 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Едни от най-печелившите филми в САЩ през 2013 г. се оказаха продължения на поредици.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Едни от най-печелившите филми в САЩ през 2013 г. се оказаха продължения на поредици. Снимка: архив Ройтерс

Тони Старк направи повече от това да спаси света в “Железният човек 3” тази година. Той помогна за постигането на рекорд в кината през лятото и до нов холивудски рекорд за цялата 2013 г., съобщава Bloomberg.

В последните дни на тази година американските и канадските кина вече са сигурни, че ще бият миналогодишния рекорд от 10,8 млрд. продадени билета с около 1% отгоре, съобщава компанията за проучвания Rentrak.

През 2013 г. студиата пуснаха най-големите си филми по такъв начин, че да избегнат конкуренцията помежду си. Освен това през 2013 г. са произвели повече филми с приходи от над 200 млн. долара само от американския пазар.

"За да накараш хората да дойдат и да похарчат допълнителни пари, филмът трябва да е върхът", твърди Мартин Пийконен, анализатор в Wedge Partners. Според него това е причината студиата да са станали толкова добри и са се фокусирали върху производството на по-големи блокбъстъри.

"Железният човек 3" на Walt Disney оглави американския боксофис с 409 млн. долара продажби и доведе до поставянето на годишен рекорд за индустрията. Осем от 10-те топ заглавия през 2013 г. са продължения на екшън, фентъзи, научнофантастични и анимационни поредици, посочва Box Office Mojo. Две от тях, “Игрите на глада” и “Хобит”, ще се завърнат отново на екрана през 2014 г. с по още едно продължение.

"Хобит: Пущинакът на Смог", вторият от трите нови филма по книгата "Хобит" на Дж. Р. Р. Толкин, води в американския боксофис трети пореден уикенд, въпреки конкуренцията на "Вълкът от Уолстрийт" на Мартин Скорсезе.

Втората част на "Хобит" е спечелила 190,3 млн. долара на вътрешния пазар от дебюта си на 13-и декември, а в световен мащаб Time Warner на Warner Bros. е спечелила 614,1 млн. долара от него.

На фона на успехите, през тази година имаше и няколко провала. "Самотният рейнджър" на Disney загуби 190 млн. долара.

Филмовото студио на Sony се изкачи в летния боксофис между май и ранния септември, но "Земята: Ново начало" с Уилс Смит и "Белият дом: Под заплаха" с Чанинг Тейтъм и Джейми Фокс се провалиха.

Големите студиа избегнаха кървавите боксофис битки, като се отказаха да пускат едновременно големите си заглавия.

"Железният човек 3", чиято премиера беше на 3-ти май, събра около 85% от общата стойност на американските си продажби само за три седмици. След това срещна сериозна конкуренция, след като Paramount Pictures отвърнаха на удара с "Пропадане в мрака".

Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още