IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг е най-големият дарител на Америка за 2013 г.

През декември той е дарил на фондация акции за 970 млн. долара

10:55 | 10.02.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	50-те най-големи дарители в Америка през миналата година са дарили повече от 7,7 млрд. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

50-те най-големи дарители в Америка през миналата година са дарили повече от 7,7 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан бяха обявени от американското списание „The Chronicle of Philanthropy“ за най-големите дарители на Америка за 2013 г.

Двойката дари през декември 18 млн. Facebook акции на обща стойност повече от 970 милиона долара (711 милиона евро) на фондацията Silicon Valley Community и организацията Breakthrough Prize in Life Science в Силициевата долина. С това двамата водят годишния списък на 50-те най-щедри американци, публикувани от списанието. 

Това не е първият път, в който Зукърбърг дарява средства на Silicon Valley Community Foundation. Година по-рано той отново подари акции на организацията, но по онова време те имаха стойност от около 500 млн. долара.

Според данните 50-те най-големи дарители в Америка през миналата година са дарили повече от 7,7 млрд. долара (5,6 милиарда евро). Към тях също така трябва да се добавят и обещани дарения на обща стойност 2,9 милиарда долара. Показателна в списъка е била главно сумата на парите, които са дадени от живи дарители, казва Стейси Палмър от "The Chronicle Philanthropy". Така например сумата през 2013 г. е била по-висока от тези за 2012 и 2011 г. взети заедно. „Това е сигурен знак, че икономиката се възстановява и хората са много по-малко дръпнати", каза Палмър.



Някои от най-големите дарители на Съединените щати не се появяват в списъка през 2013 г., като например съоснователят на Microsoft Бил Гейтс и съпругата му Мелинда. Причината за това е, че действителните им дарения през изминалата година са били преброени като обещани дарения в предишни години. Така например семейство Гейтс дариха на едноименната фондация през миналата година малко повече от 181,3 млн. долара, но сумата е част от дарение от 3,3 млрд. долара, което те обявиха през 2004 година. Също така основателят на CNN Тед Търнър и инвеститорът Уорън Бъфет направиха през 2013 г. щедри дарения по силата на предварително обещани такива.

Номер две в списъка на 50-те най-щедри американци през 2013 г. е Джордж Мичъл от Тексас, а на трето място попада председателят на борда на Nike Филип Найт и съпругата му Пенелопа. На четвърто място е бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който миналата година дари общо 452 млн. долара за изкуство, образование, околна среда, здравеопазване и за други цели.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
nobel
преди 10 години
Нае виждам абсолютно никакъв проблем да се даряват акции от чужди компании, ако си си ги купил и са твоя собственост. Това, което исках да кажа е, че дарените акции най-вероятно са на фейсбук и е много възможно той да не може или да не иска да ги продаде по някакви причини. Получава се малко като да дариш старите си дрехи, които така или иначе никога няма да носиш. А акциите, ако наистина струват нещо е можел да ги продаде и да дари парите, ако фонда е благотворителен, а не някой хедж-фонд, например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Patilan
преди 10 години
А какво да дари, бонбонки? Пари? И не мисля че е възможно да се даряват чужди акции....п.п. изсърбай си шкембе чорбата преди да постваш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още