IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неблагоприятни валутни изменения свиха печалбата на Gap с 22%

Въпреки това модният бранд потвърди прогнозата за финансовите си резултати през текущата година

10:16 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Най-силен ръст на приходите от продажби Gap отчита в Азия и Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-силен ръст на приходите от продажби Gap отчита в Азия и Европа. Снимка: Ройтерс

Компанията за продажба на дребно на дрехи и аксесоари Gap Inc. потвърди прогнозата за финансовите си резултати през текущата година, въпреки че печалбата на модния бранд се сви с 22% през първото тримесечие заради неблагоприятни валутни изменения, предава MarketWatch.

През този месец Gap съобщи, че продажбите в магазините, отворени поне преди година, са спаднали с 1% през първите три месеца на 2014 г. Това бе и първото тримесечно понижение на продажбите в разработените магазини за последните няколко години. Въпреки това на базираният в Сан Франциско моден бранд се гледа положително в иначе изпълнения с предизвикателства сектор заради способността му да се нагажда бързо към последните модни тенденции.

За тримесечието, приключило на 3 май, Gap оповести печалба за 260 млн. долара, или по 58 цента на акция, което е по-малко от положителния финансов резултат за 333 млн. долара, или по 71 цента на акция, реализиран година по-рано. Неблагоприятните изменения на валутните курсове са понижили печалбата с поне 5 процентни пункта, въпреки че миналогодишният резултат бе подсилен от данъчни облекчения.

Както компанията съобщи на 8 май, общите приходи от продажби са нараснали с 1% до 3,77 млрд. долара, след като растежът в Европа, Азия и други региони засенчи спада в САЩ и Канада. Приходите от продажби в разработените магазини на веригата се свиха с 5 на сто и с 1%, съответно – в Gap и Banana Republic, като се увеличиха с процент в Old Navy.

Нетните продажби в САЩ, които заемат най-голям дял в общите продажби, намаляха до 2,9 млрд. долара. В Канада продажбите се смъкнаха с 4 на сто, докато в Азия – която генерира 10% от приходите, донесе ръст от 12,14%. Продажбите на Стария континент се покачиха с 13,1% и с 28,6% във всички останали региони.

Същевременно приходите от онлайн продажби нараснаха с още 13% до 575 млн. долара. Брутният марж на Gap намаля до 38,8 на сто от 41,4%, отчетени година по-рано.

Gap, който продължава да разширява бизнеса си извън САЩ, отвори през март първия си магазин с марка Old Navy и стартира сайт за онлайн търговия в Китай. Също така врати отвори и първият франчайз с марка Old Navy във Филипините. От компанията заявиха, че до края на годината възнамеряват да предоставят пет франчайза за магазини Old Navy в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още