IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's не успя да продаде 33% от творбите, които предложи на търг

Сред творбите, които не намериха купувачи, имаше такива на Пикасо и Джакомети

10:36 | 26.06.14 г.
<p>
	Скулптура на Джакомети. <em>Снимка: http://www.christies.com/</em></p>

Скулптура на Джакомети. Снимка: http://www.christies.com/

Christie's не успя да продаде 33% от произведенията, които предложи по време на търг на импресионистично и модерно изкуство в Лондон, тъй като колекционерите се разбунтуваха срещу високите оценки и качеството на творбите. 

Аукционът събра 85,8 млн. паунда (145,7 млн. долара) - с около 30% по-малко, отколкото търгът на конкурента Sotheby's, който се проведе предишната вечер, съобщава Bloomberg. 

В рамките на търга на Christie's бяха предложени общо 60 произведения на изкуството, 20 от които не успяха да намерят купувачи, включително творби на Пабло Пикасо, Пийт Мондриан и Алберто Джакомети.

“Имаше голяма разлика между двете продажби“, заяви базираният в Лондон арт дилър Пилар Ордовас. „Имаше много произведения, които бяха по-подходящи за дневна продажба“.

От осемте предложени творби на Джакомети четири не бяха продадени. Най-голямата загуба се оказа скулптурата „Le Main”, създадена през 1947 г. Тя има богата изложбена история, тъй като е показвана в най-големите музеи в САЩ и Канада. Скулптурата беше оценена на 10-15 млн. паунда, но не привлече интереса на колекционерите.

Друго голямо разочарование беше картината „Composition A, with a Double Line and Yellow” на Пийт Мондриан. Експертите очакваха да бъде продадена за 5-8 млн. паунда, но тя не успя да достигне минималната си резервна цена.

Най-силният момент на вечерта се оказа продажбата на композицията “Ja-Was?-Bild” от 1920 г., създадена от кубиста Курт Швитерс. Наддаването започна от 3 млн. паунда и бързо се превърна в телефонна надпревара между двама колекционери.

В крайна сметка картината беше продадена за 13,9 млн. паунда (23,8 млн. долара), поставяйки рекорд за художника. Сумата е два пъти по-висока от предварителната оценка. Цената подобри предишния рекорд на Швитерс – 1,3 млн. паунда за картина, продадена преди две години на търг на Christie's в Лондон.

“Очевидно е, че колекционерите са фокусирани върху редки творби с отлично качество“, заяви Скарлет Сматана, куратор на галерия George Economou Collection в Атина, специализирана в модерно изкуство от Германия.

Картината “L’artist et le modele nu” на Анри Матис беше купена за 6,8 млн. паунда и се оказа третото най-скъпо продадено произведение в рамките на търга. Колекционер даде 9 млн. паунда за скулптурата “Femme de Venise II” , която Джакомети създава през 1953 г. Сумата се оказа в рамките на очаквания от експертите диапазон.

„La Belle Promenade” на Рене Магрит привлече най-малко четирима участници в търга. Тя беше продадена за 2,2 млн. паунда, почти два пъти по-голяма от очакваната сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още