IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелите в Мюнхен надуват цените за Октоберфест

В местата за настаняване нощувките са поскъпнали до шест пъти, показва проверка

11:29 | 16.09.14 г.
<p>
	6,7 млн. литра бира е била изпита по време на Октоберфест 2013. Снимка: <em>Oktoberfest.de</em></p>

6,7 млн. литра бира е била изпита по време на Октоберфест 2013. Снимка: Oktoberfest.de

Около шест милиона души ще посетят Мюнхен за традиционния Октоберфест през тази година и вероятно те вече нямат търпение да вдигнат големите бирени халби. Хотелиерите в града също планират да вдигнат, но цените на нощувките.

Проверка на германското издание The Local показва, че всички места за настаняване в града – от еднозвездните до луксозните петзвездни хотели повишават цените в уикенда за откриването на фестивала – 20 -21 септември. На някои места нощувката излиза с до шест пъти по-скъпа спрямо ненатоварените месеци.

В хотелите от по-ниска категория цената на нощувката от 65- 90 евро достига до 213 - 279 евро. Едно от най-резките повишения отбелязва четиризвездният хотел King’s Hotel First Class – от 88 евро за двойна стая до 544 евро за нощ. В петзвездният Vier Jahreszeiten Kempinski туристите ще платят 690 евро за нощ.

Посетителите обаче нямат голям избор и плащат високите цени. Всъщност за милиони туристи легла няма и те търсят къде да се настанят– в града има 400 хотела и хостела с база от общо около 60 хил. легла. Проучванията обаче показват, че посетителите на Октоберфест нямат проблем да се настаняват в хотели в близките до Мюнхен градове.

Октоберфест е сред най-масовите годишни празници в световен мащаб - милиони туристи и местни хора посещават атракционите, разположени на „Терезиенвийзе“ в Мюнхен. За първи път фестът се е провел през 1810 година – с масовата почерпка е била отпразнувана сватбата на Людвиг I и Тереза Саксонска-Хилдбургхаузен

Той продължава 16 дни - от края на септември до първата неделя на октомври или тази година от 20 септември до 5 октомври, като 12 топовни салюта точно в 12 часа на обед ще дадат началото на тържествата. По традиция кметът на града отваря първото буре с бира с думите „O'zapft is!" („Почва се“ - австрийско-баварски диалект). И тържествата не спират повече от две седмици.

През миналата година фестивалът на бирата е бил посетен от 6,4 млн. души, които са изпили 6,7 млн. литра бира. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още