IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пивоварите в Германия не искат шистов газ

Производителите на бира се опасяват за чистота на водата

18:05 | 27.05.13 г.
Пивоварите в Германия не искат шистов газ

Германски пивовари предупредиха канцлера Ангела Меркел, че приемането на законодателство, с което се разрешава спорната технология за проучване и добив на шистов газ – фракинг, ще навреди на индустрията, предаде Ройтерс.

От асоциацията на пивоварите в Германия изразиха опасенията си, че фракингът може да доведе до сериозно замърсяване на водоизточници, което значително ще влоши качеството на водата.

Германия е домакин на годишния фестивал на бирата – Октоберфест в Мюнхен, който привлича по над 7 млн. туристи годишно. Пивоварната индустрия в страната пък има над 500-годишни традиции, отбелязва информационната агенция.

Германското законодателство забранява на пивоварите да произвеждат бира със съставки, различни от малц, хмел, мая и вода. „Водата за производството на бира трябва да бъде изключително чиста и повечето пивовари ползват собствени водоизточници, разположени в райони, които вероятно биха били защитени при евентуално разрешаване на фракинга“, коментират от асоциацията на германските пивовари.

„Никой обаче не може да бъде сигурен, че същите тези водоизточници няма да бъдат замърсени с химикали, затова призоваваме правителството да проведе повече проучвания преди да продължи с приемането на законодателство, регламентиращо фракинга“, допълват от организацията.

Германия е най-големият производител на бира в Европа, а по консумация на пиво на глава от населението се нарежда на трето място след Чехия и Австрия. В страната са базирани над 1 300 пивоварни, които произвеждат над 5 000 вида бира.

Заради засилващия се натиск върху правителството в Берлин да не се отказва категорично от залежите на шистов газ, управляващата коалиция на Меркел започна работа по законодателство, което да регламентира условията, при които да се осъществява проучването им. Опозиционните партии обаче могат да блокират законопроекта в горната камара на парламента, така че приемането му ще се отложи след изборите през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още