fallback

Антверпен може да загуби позициите си на пазара на диаманти

Antwerp Diamond Bank ще спре кредитирането, което ще се отрази негативно на купувачите на диаманти

10:33 | 25.09.14 г.

Дилърите на диаманти в Антверпен, които купуват 80% от най-скъпите скъпоценни камъни в света, губят банката си, пише Bloomberg.

Antwerp Diamond Bank, която от 80 години е източник на финансиране за мрежата от компании, търгуващи и обработващи скъпоценни камъни в белгийския пристанищeн град, ще спре кредитирането, след като продажбата й от страна на KBC Groep на китайската Yinren Group се провали миналата седмица.

Възможно е банката да отпуска по-малки заеми на представителите на индустрията, които разчитат на тези средства, за да купят необработени диаманти.

“Това може да не е добра новина за диамантената индустрия”, твърди Чарлс Уиндам, бивш директор продажби на De Beers и основател на WWW International Diamond Consultants. “Това беше единствената банка, свързана единствено с диамантената индустрия”.

Antwerp Diamond Bank (ADB) формира повече от 10% от 15-милиардния финансов пазар на диаманти. В момента банката затяга условията за кредитиране. Загубата на банката може да отслаби ключовата позиция на Антверпен в световната диамантена индустрия, тъй като градът се конкурира с места като Мумбай и Дубай.

Около една трета от търговците на диаманти в града са финансирани от ADB според групата Antwerp World Diamond Center, която представлява търговците.

Още през април банките заявиха, че съкращават дела на средствата, с които са готови да финансират купуването на скъпоценни камъни. Базираната в Амстердам ABN Amro Bank NV твърди, че ще запази кредитирането на диамантената индустрия в Белгия, като ще направи по-малко рискови заеми.

“Има достатъчно финансиране на пазара за правилните компании”, посочва ABN Amro. “Нашата дългосрочна перспектива за диамантената индустрия като цяло и за сектора в Белгия е позитивна”.

Решението на ADB да спре отпускането на нови заеми може да засегне цените на необработените диаманти. Миналата седмица те отбелязаха понижение с 5% - най-големият седмичен спад от две години насам според WWW International.

“Покупателната способност на Антверпен ще намалее в сравнение с тази на други места”, твърди Аниш Агарвал, партньор в компанията Gemdax, която оценява диаманти. “Това има и символичен аспект. Antwerp Diamond Bank е един от най-утвърдените играчи в индустрията”.

Всъщност тя е основана през 1934 г. в област, която по това време е център на световната търговия от средата на XIX век. След като мести всичките си камъни в САЩ, тъй като немската армия напредва през 1940 г., банката помага за съживяването на диамантената инудстрия в града след приключването на Втората световна война.

Базираната в Брюксел KBC, която е най-големият кредитор в Белгия по пазарна стойност, беше принудена да продаде диамантената банка като част от условията, наложени от Европейската комисия за получаване на държавна помощ през 2008 и 2009 г. След години на опити да намери купувач, през декември банката обяви, че е сключила споразумение за продажба с Yinren, китайска група, която търгува с диаманти.

В крайна сметка сделката се провали, след като Yinren не успя да представи подробни данни на белгийския регулатор на време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
fallback