IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще значи за Adidas продажбата на Reebok?

За сделката има сериозни аргументи, но още по-сериозни са тези срещу възможната раздяла

15:09 | 09.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако консорциум от инвеститори от Хонконг и Абу Даби наистина купи Reebok от Adidas, това ще сложи край на осемгодишната връзка между производителите на маратонки, която доведе до разочароващи резултати.Според добре информирани източници кандидат-купувачът е готов да предложи 1,7 млрд. евро за фитнес марката. Твърди се, че тя може да има по-добро развитие извън капиталовия пазар и извън шапката на компанията майка. Jynwel Capital, инвестиционната компания на азиатската фамилия милиардери Лоу и фондове, свързани с правителството на Абу Даби, са зад офертата, твърди Wall Street Journal.

От гледната точка на пазара ситуацията е еднозначна. Напоследък изпитващите затруднения акции на Adidas реагираха на новината за офертата със силен ръст от почти 6%.

Но какви са аргументите в полза и срещу евентуалната продажба на Adidas?

Аргументите в полза на продажбата

Поне засега Reebok не е донесла нищо добро за Adidas. Компанията придоби марката през 2006 г. за около 3 млрд. евро – в период, в който тя вече бе преминала зенита си. В следващите години Adidas вложи много усилия и пари в опитите да възроди Reebok, но с ограничен успех.

Директорът на Adidas Херберт Хайнер бе принуден да признае, че санирането е отнело доста повече време от първоначалния план. По думите му Reebok натоварвал иначе почти безупречните консолидирани баланси в продължение на години. Едва след като разпрострялата се извън основната си компетентност марка се завръща към фундамента си - фитнеса, се появяват първите плодове. Дали обаче успехът ще е устойчив, предстои да се докаже. Adidas сега ще получи възможност да се раздели с Reebok, без да поема голяма загуба.

Публикувана преди около месец оценка на JP Morgan Cazenove разкрива защо на борсата има толкова много овации. В нея анализаторите оценяват Reebok в средата на септември на не повече от 1,6 млрд. евро. Една оферта за повече от 1,7 млрд. евро се счита на този фон за щедро предложение.

С приходите от продажбата Adidas може да подсили собствения си бизнес. С парите (или част от тях) Хайнер би могъл да засили дейностите на важния американски пазар. В последно време там Adidas претърпя доста неуспехи за сметка на американския си конкурент и лидер в бранша Nike.

За това вина носят и някои стратегически грешки. В миналото Adidas не винаги успяваше да задоволи вкуса на клиентите си със своите продукти. Сега Хайнер иска да промени всичко това. Така например наскоро компанията нае трима бивши дизайнери от Nike, които да установят в Бруклин новото "криейтив студио" на концерна. С евентуалната продажба на Reebok Adidas може да съсредоточи креативните и финансовите ресурси върху своята собствена основна марка с трите ленти.

Последна актуализация: 16:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още