fallback

45% oт българите не очакват по-успешна 2015 г.

Само 12% смятат, че през следващата година ще има икономически просперитет, сочи годишно проучване на „Галъп интернешънъл“

19:57 | 30.12.14 г.

70% от хората по света казват, че са щастливи от живота си, което е с 10 на сто повече от миналата година, показват данните от 38-ото издание на изследването „Край на годината“ на „Галъп интернешънъл“, пише Dnes.bg.

В региона на Източна Европа щастливи са 58% от отговорилите, а 6% заявяват, че не са. 33% остават „по средата“.

На този фон България стои по-зле: 31% от българите декларират щастие, 49% - не се чувстват нито щастливи, нито нещастни, а нещастните и много нещастните с живота си са 15%. Останалите 4% се затрудняват или отказват да отговорят.

Фиджи е страната с най-щастливо население в света (93%), докато в дъното на класацията е Ирак с 31%.

Африка изглежда като най-щастливия регион през 2014 г. (83% положителни отговори), следвана от Азия (77%).

Най-щастливата страна в Западна и Източна Европа е Финландия, където 80% от хората декларират, че са щастливи.

Най-нещастната нация в Източна и Западна Европа пък е Гърция, където 24% от анкетираните заявяват, че са нещастни или много нещастни, което не е изненадващо предвид неотдавнашната икономическа криза в страната и последните политически събития.

В глобална перспектива изследването сочи, че около половината (53%) от запитаните мислят, че 2015 г. ще бъде по-добра от 2014 г. – 5 пр. пункта повече в сравнение с миналогодишното издание на изследването.

Делът на онези, които смятат, че идващата година ще бъде по-лоша, пада с 5 пр. пункта в сравнение с миналото издание на изследването - до 15%.

Африка (75%) и Азия (63%) са най-големите оптимисти за следващата година.

Обратно, Източна Европа и регионът на Близкия Изток, Северна Африка и Западна Европа се оказват най-песимистичните региони - съответно с 28%, 27% и 26%, които мислят, че 2015 г. ще бъде по-лоша от 2014 г.

Нигерия се оказва най-позитивно настроената страна за 2015 г., като 85% от интервюираните там смятат, че 2015 г. ще бъде по-добра.

Ливан пък е най-песимистичен - само 26% декларират, че вярват в по-добрата нова година, а 52% смятат, че идващата година ще е по-лоша.

В източноевропейския регион отговорите по тази тема са поделени по около една трета оптимизъм, песимизъм и „без промяна”.

На този фон българите изглеждат песимисти за 2015 г. По-малко от 20% от запитаните декларират, че следващата година ще е по-добра от предишната, над една трета са песимисти, а още толкова мислят, че годината ще е същата. 12% се затрудняват да отговорят.

На въпроса очакват ли просперитет на икономиката през следващата година, 42% от запитаните отговарят, че нещата ще се подобряват, докато 23% смятат, че идващата година ще се характеризира с икономически затруднения.

В западноевропейските държави запитаните продължават да вярват, че икономиките ще страдат през 2015 г., като 44% изразяват мнение, че годината ще бъде същата, каквато бе и 2014–а, 40% считат, че ще бъде по-трудна година, а само 12% заявяват, че 2015 г. ще е година на икономически просперитет. Тези картина е продължение на миналогодишната, когато 42% вярваха, че идващата година ще е година на икономически трудности, а само 11% - че ще е година на просперитет.

Оптимистично настроена като цяло, Нигерия се оказа в случая най-оптимистичната и относно икономиката с 80% вяра в просперитет в следващата година.

Най-песимистични страни се оказаха Франция, Сърбия, Гърция и Белгия със съответно 57%, 56%, 54% и 54% считащи, че следващата година ще е година на икономически трудности, и само съответно 6%, 15%, 12% и 4% вярващи, че тя ще е успешна.

България не прави изключение от държавите от Западна и Източна Европа относно икономическия просперитет, като само 12% смятат, че 2015 г. ще е успешна в икономически план година, срещу 45%, които са на обратното мнение.

В годината, в която отбелязваме едно столетие от началото на „Великата война”, си струва да зададем на хората въпроса дали биха пожелали да се сражават за родината си, посочват от Галъп. В глобален мащаб 60% твърдят, че биха взели оръжие за страната си, докато 27% не изразяват подобно желание.

Западноевропейците се оказват най-сдържани в желанието си да се сражават за родината - със скромните 25% желаещи, докато повече от половината заявяват, че не биха воювали за знамето си. Това ярко контрастира с отговорите в арабските страни от Близкия Изток и Северна Африка, където 77% заявяват желание да воюват за страната си. В азиатските страни този процент е 71%.

В САЩ 44% са готови да се сражават за родината си, докато в Обединеното кралство - само 27%, Франция – 29%, и Германия – 18%. Въпреки добре известната склонност към неутралитет на швейцарците 39% заявяват, че са готови да тръгнат на война за защита на родината си. За италианците се оказва, че нямат голямо желание да грабнат оръжието – 68% заявяват, че биха отказали да го направят.

В унисон с държавите от Европа в България се наблюдава сравнително нисък процент на хора, които биха се били за родината си. Всеки четвърти декларира, че е готов да хване оръжие, докато близо половината не биха го направили.

„Докато перспективите относно световната икономика остават непредвидими, то нашето щастие отказва да бъде помрачено и си остава на високо ниво по цялото земно кълбо. Тазгодишното ни проучване убедително показа, че хората по света са изпълнени с нарастващ оптимизъм, и вярват, че 2015 г. се очертава да бъде една добра година”, обобщава Жан-Марк Леже, президент на асоциация УИН/„Галъп интернешънъл“.

Още новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
fallback