IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Yum Brands се понижи

Компанията, собственик на KFC и Taco Bell, бе засегната от втори пореден инцидент с месо с изтекъл срок на годност в Китай

09:36 | 22.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тримесечната печалба на Yum Brands се понижи

Печалбата Yum Brands Inc отчете отстъпление през първото тримесечие, след като бизнесът в Китай продължи да тежи върху резултатите. Понижението дойде, въпреки че марки като KFC и Taco Bell постигнаха силно увеличение на продажбите.

За тримесечния период, приключващ на 21 март, Yum отчете печалба на глобално ниво от 362 млн. долара, или 81 цента на акция, в сравнение с 399 млн. долара, или 87 цента на акция, година по-рано, изключвайки еднократните ефекти, като например разходите за рефранчайзинг.

Приходите, които включват франчайза и лицензионни възнаграждения, спаднаха с близо 4% до 2,62 млрд. долара.

Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, очакваха печалба от 72 цента на акция и приходи в размер на 2,64 млрд. долара.

Продажбите в целия свят са нараснали с 4%, докато маржът на печалбата на един ресторант спада с 1,7 процентни пункта до 17,5%.

Основен проблем за американската компания се показа представянето в Китай, който е в основата на плановете за растеж, представлявайки около половината от продажбите на компанията. Резултатите бяха засегнати от разкритията от миналата година, че доставчик на Yum умишлено е доставял месо с изтекъл срок на годност. Yum прекрати връзките си с компанията, но това бе вторият инцидент в последните години, което засегна силно репутацията на гиганта.

Освен всичко Yum също така е изправена пред нарастваща конкуренция в страната от добре финансирани вериги за хранене, като Pizza Express – британската верига, която бе закупена миналата година от китайския частен фонд Hony Capital.

Акциите на Yum затвориха търговията на Wall Street във вторник при ниво от 80,85 долара за брой, отчитайки леко отстъпление с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още