IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците се готвят за личния си Grexit

Молбите за издаване на паспорти са се увеличили с 50% на годишна база в седмицата след референдума

10:15 | 10.07.15 г. 1
Гърците се готвят за личния си Grexit

На фона на всички опасения, мнения и коментари за излизане на Гърция от еврозоната, което дори получи свой термин – Grexit, расте броят на хората, които очевидно се готвят за своето бягство от Гърция.

Market Watch съобщава, позовавайки се на гръцкия вестник Kathimerini, че молбите за издаване на паспорти на гръцки граждани са се увеличили с 50% в седмицата след референдума спрямо същия период на миналата година.

Най-голям е броят на подадените документи в северните и южните предградия на столицата Атина. Това са зоните, в които живеещите гласуваха масово с „да” на референдума. В предградието Кифисиа подадените молби за нов паспорт са със 70% повече. Тук 64% от живеещите подкрепиха исканията на кредиторите и гласуваха с „да” на референдума.

В национален мащаб с „не” гласуваха 61,3% от гърците и само 38,7% се обявиха в подкрепа на кредиторите на страната.

Market Watch отбелязва също така, че не може да се говори със сигурност, че гърците масово се готвят да напуснат страната си. Вероятно немалка част от подадените молби са заради изтичащи срокове на паспортите, допълва изданието.

Със сигурност обаче част от гърците се застраховат и търсят документ, който ще им позволи да живеят във всяка една държава от ЕС (в случай на Grexit и излизане от ЕС).

За момента най-голямата грижа на Гърция е как да намери свежи пари, за да се разплати с кредиторите. Поредният падеж е на 20 юли, когато Атина трябва да върне 3,5 млрд. евро от задълженията си към Европейската централна банка (ЕЦБ). Ако не го направи, страната може да бъде принудена да напусне еврозоната, коментират анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
И за какво са им? Да не емигират в Австралия или Канада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още