IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градът на светлините ще се бори с прахосването на енергия

Прочутите светлини в Хонконг са под прицел, тъй като градът се бори за по-устойчиво потребление на енергия

17:51 | 04.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Един от пилотните проекти за ефективност е One Island East - 70-етажна извита синя кула с офиси, която компанията нарича своята "жива лаборатория". Цялата сграда е снабдена с енергоспестяващи крушки, а външната й част функционира по такъв начин, че отблъсква жегата. Ключовото енергоспестяващо качество обаче се състои в данните и компютърния контрол.

"Всяка сграда има център за данни", посочва Кари Чан, директор по техническите услуги и говорител по устойчивостта на Swire.

Около два до три милиона парчета данни се събират на всеки 24 часа само в One Island East. В арматурата са скрити хиляди сензори: енергометри, измерватели на температурата и налягането, вентили и заглушители. Всички те изпращат информация.

Тогава системата реагира на промените в околната среда. Сензорите засичат кои стаи се нуждаят от повече или по-малко работа на климатиците. И анализът на данните изведнъж установява например неочаквано натоварване на мрежата през нощта.

"Открихме, че охраната обикаля и задейства светлинните сензори", разказва Чан. Той уточнява, че по този начин всеки пък, когато те правят обиколки, светлините остават включени по 30 минути на всеки час.

Енергийната ефективност носи финансови икономии и екологични ползи, но не е особено привлекателна и понякога е пренебрегвана от изследователските университети, отбелязва той.

"Нова технология не се ражда всяка година. Трябваше да направим свое собствено проучване", допълва представителят на Swire.

От 2007 година компанията си сътрудничи с университета Цинхуа в Пекин, използващ данни, събрани от сгради като One Island East.

Swire също така осигурява енергийни одити на всичките си наематели, за да им помогне с техните цели за пестене на енергия. Около 30% от общата площ на имотите е преминала одита, посочва Чан.

Освен това вече изключва повечето от основните си външни светлини около 11 ч. вечерта.
Колкото до емблематичното осветление на пристанището, властите планират доброволна програма с едногодишен срок, обяви екоминистерството.

"Правителството също така ще поеме инициатива за изключване на външните светлинни инсталации на държавните учреждения и на съоръженията, които не са нужни за сигурността и оперативната дейност, след 11 ч. вечерта, за да сведе до минимум вредното въздействие от светлината и прахосването на енергия", информира говорителката.

Само че да накараш хората да променят навиците си, може да изисква нещо повече от доброволни програми и положителен пример.

"Все още има истинско неразбиране сред хората да правят връзка между нашето поведение и изгарянето на изкопаемите горива", отбелязва консултантът Камерън от Arup, като признава, че трудно се сеща да регулира термостата си у дома.

Ето защо, заключва той, е добра идея да има някаква правителствена регулация.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още