IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Haribo загуби битката с Lindt за "златното мече"

Федералният съд в Карлсруе не видя прилика между продукти на двете компании

20:33 | 23.09.15 г.
Haribo загуби битката с Lindt за "златното мече"

Германският федерален съд, най-висшата съдебна инстанция в страната, отхвърли иска на германския производител на сладкарски изделия Haribo, който от години обвинява швейцарската група Lindt, че копира от него желатиновите мечета, предаде Франс прес. Съдебната битка започна в края на 2012 година, пише БТА.

Според съда в Карлсруе продаваните от Lindt шоколадови фигурки във форма на мече, опаковани в златиста хартия с червена панделка, не представляват посегателство нито срещу марката "златно мече" на Haribo, нито незаконна имитация на желирани продукти. 

Haribo произвежда своите желирани "златни мечета" от 60-те години на миналия век, отбелязва ВВС. Компанията подаде жалба в края на 2012 година срещу швейцарския производител Lindt & Sprungli за копиране на известната й марка.

По-конкретно обвиненията бяха повдигнати заради мечето на Lindt, продавано като Lindt Teddy, появило се в германските магазини през 2012 година преди Коледните празници.

От компанията обясняват, че тяхното мече от млечен шоколад е вдъхновено от прочутия заек на Lindt, който се появява по Великден - шоколадов заек, увит в златист станиол с червена панделка с малко звънче на врата.

На първа инстанция съдът в Кьолн подкрепи иска на Haribo с аргумента, че е твърде вероятно потребителите да объркат двете марки. На втора инстанция обаче искът бе отхвърлен, тъй като съдът не видя достатъчна прилика.

За да се сложи край на спора, случаят беше отнесен през пролетта на 2014 година към Федералния съд, който днес се произнесе против жалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още