IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милионна глоба за шоколадовия картел

На тайна среща Haribo, Ritter и Nestlé са уговаряли цените на сладкия продукт

21:20 | 31.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Милионна глоба за шоколадовия картел

Когато следователите от Федералната антикартелна служба влизат през февруари 2008 г. в централата на германското подразделение на Nestle във Франкфурт, те са повече от изумени. Един до друг на маса седят директорите по продажбите на производителите на шоколадови изделия Mars, Ritter, Haribo и Nestlé. Привидната цел на срещата: координирането на съвместни маркетингови дейности. Поне това твърдят участниците в срещата, пише в свой материал германският ежедневник Süddeutsche Zeitung.

Пазителите на конкуренцията обаче стигат до различен извод след анализ на иззетите документи. Те смятат, че е доказано, че "четворката" се среща редовно, за да уговаря увеличаване на цените и да обсъжда съответните си преговори с клиентите на дребно.

Други фирми от сладкарската индустрия също са уговаряли цените си интензивно от 2006 г. насам, смята ведомството. Например Kraft Foods (производителят на Milka) и Ritter дълго време редовно са се информирали, ако имат намерение да увеличат цените за шоколада. В началото на 2008 г.  например са повишили цените си едновременно с 15 до 25 на сто.

По онова време всички шоколадови производители са подложени на силен натиск. Цените на основните суровини, като мляко и какао, са се увеличили значително. Компаниите не са били сигурни как техните клиенти ще реагират, ако просто прехвърлят нарасналата тежест върху тях.

"Някои фирми очевидно предпочитат да играят на сигурно - да прехвърлят по-високите разходи на потребителите. Вместо да намерят предприемаческо решение, те се решават на за незаконни действия в тази ситуация", заяви президентът на федералната антимонополна служба Андреас Мунд. Компаниите лековерно са изключили конкуренцията и са натоварили клиентите си с договорените увеличения на цените.

Така базираната в Бон институция наложи в четвъртък глоба от общо 60 млн. евро 11 компании от бранша заради договорени цени. Единствено германското дъщерно дружество на американската компания Mars няма да плати глоба. Производителят на шоколад от Фирзен стана главен свидетел на Федералната картелна служба и беше освободен от плащане на глобата. Германският производител на шоколад Ritter, който следва да заплати 7,5 милиона евро неустойка, обяви, че незабавно ще обжалва глобата и отрече твърденията на ведомството.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
promanbg
преди 11 години
Свободен пазар, а? Конкуренция? ХА.ХА.ХА.Единствено стабилността на печалбата е важна.Ама така ще е като има 5-10-15 големи производители, а не хиляди малки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още