IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кейти Пери оглави класацията на Forbes за най-печеливши изпълнители за 2015 г.

Печалбите в музикалната индустрия вече зависят от турнетата на изпълнителите, а не от продажбата на албуми

17:20 | 09.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Макар че албумът на Адел „25“ продаде зашеметяващите 3,38 млн. копия в седмицата след пускането си на 20 ноември, дори премиерата му да беше в периода, оценяван от Forbes, тя все пак нямаше да попадне сред най-печелишвите изпълнители за годината.

Турнетата се оказват основният източник на печалба в индустрията, а може би никой не е по-добър пример за това от най-печелившя изпълнител в света според Forbes: Кейти Пери.

Звездата е спечелила 135 млн. долара през миналата година, превръщайки се не само в най-печелившия изпълнител за 2015 г., но в най-печелившата знаменитост изобщо на планетата след боксьорите Флойд Мейуедър и Мани Пакиао.

Тя е получавала брутно по над 2 млн. долара на град по време на турнето си Prismatic World Tour, а сумата значително нараства, като се прибавят договорите с Claire’s, Coty и Covergirl.

Веднага след нея в класацията са други „воини на пътя“: младежката поп група One Direction (130 млн. долара) и кънтри певецът Гарт Брукс (90 млн. долара).

Тейлър Суифт е на четвърто място с печалба от 80 млн. долара, подкрепена от представянето на албума ѝ „1989“, най-продаваната тава за 2014 г. с над 3,6 млн. продадени копия. Печалбата отново е в резултат основно на турнето ѝ, от което печели средно по 4 млн. долара на град. Това я прави основен конкурент за първата позиция в класацията през следващата година.

Сред останалите в списъка са Dr. Dre (на 30 позиция с 33 млн. долара), който изпадна от водещата позиция през миналата година, когато слушалките му Beats генерираха печалба от 620 млн. долара. На 12-то място пък е Ед Шийран (57 млн. долара), който е имал 154 изяви през оценявания период, повече от всеки друг музикант в тазгодишната класация.

Кои са десетте най-печеливши изпълнители за 2015 г. в галерията ни

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Един приятел вика, че това му е най-секси певицата "у целияс поп"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още