IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Долче и Габана се пробват и в мюсюлманската мода

Съобразените с исляма колекции представляват пазар с потенциален оборот от 300 млрд. долара

13:06 | 12.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доменико Долче (вляво) и Стефано Габана. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Доменико Долче (вляво) и Стефано Габана. Снимка: архив Ройтерс

Италианските стилисти Доменико Долче и Стефано Габана изготвиха първата си колекция висша дамска мода, съобразена с изискванията на исляма, предава БТА.

Колекцията, която засега е представена само с някои фотоси на модели в интернет, включва изтънчени варианти на традиционния за мюсюлманките хиджаб (забрадка или друго покривало за глава) и абая (предимно черна роба, покриваща цялото тяло с изключение на лицето и ръцете).

Долче и Габана не са първите дизайнери, които се пробват в мюсюлманската мода. През 2014 година американските модни къщи Donna Karan New York и Tommy Hilfiger пуснаха така наречената капсулирана колекция по случай големия мюсюлмански празник Рамазан. По същия повод със своя линия кафтани излезе базираната в Калифорния филипинска стилистка с далечно френско потекло Monique Lhuillier.

Моделите на Долче и Габана са реализирани с леки материи в неутрални цветове, които са "раздвижени" от специални бродерии и присъствие на чанти от кожа на питон, съпроводени с ексцентрични очила за слънце.

Според президента на Италианската модна камара Карло Капаза мюсюлманската мода представлява пазар с потенциален оборот от 300 млрд. долара годишно и тенденция на растеж до 500 млрд. долара към 2019 година. Секторът обаче се характеризира с все още оскъдна оферта от страна на международните модни къщи. Запълването на тази празнота означава да се завоюва дял от пазара, който се простира от Саудитска Арабия до Обединените арабски емирства и Иран, към които се прибавят мюсюлманите в Европа и Америка, каза Капаза.  

Имената на Доменико Долче и Стефано Габана нашумяха отново през последните години, след като дизайнерите бяха осъдени през юни 2013 г. по обвинения, че са подали данъчни декларации за базираната в Люксембург компания, което според прокуратурата е било ход на укриване на данъци, дължими в Италия.

Самото дело води началото си от 2004 г., когато Dolce & Gabbana (D&G) продаде част от водещите си марки на базирана в Люксембург компания Gado. Тезата на прокуратурата е, че Долче и Габана не са платили около 40 млн. евро за 2004 г. и 2005 г. Властите повдигнаха обвиненията през 2007 г. 

През ноември 2014 г. обаче върховният съд на Италия оправда модните дизайнери за укриване на данъци петък, слагайки край на едно от най-известните дела в Италия в последните години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Първо трябва да сменят марката на "Дюлсе и Гюбюн".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Така е, модната индустрия винаги първа усеща на къде ща задуха вятъра. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още