fallback

ФИФА ще отчете 108 млн. долара дефицит за 2015 г.?

Асоциацията е изправена пред съдбовен избор днес – кой да бъде следващият ѝ президент

13:41 | 26.02.16 г. 43
Автор - снимка
Създател

Разтърсената от корупционни скандали футболна асоциация ФИФА ще отчете дефицит от 108 млн. долара за миналата финансова година в резултат на „падането на доверието" към организацията, съобщава Ройтерс, като цитира член на комисията по одит на организацията.

„По отношение на финансите мога да кажа, че ситуацията е много критична, защото за пръв път през последните 20 години има дефицит", казва Сукету Пател, който освен член на одитната комисия е и вицепрезидент на Африканската футболна конфедерация (CAF).

„Това се случва, защото има недостиг в бюджетните приходи, произтичащ от липсата на доверие. Реалните подписани договори са на стойност 530 млн. долара", поясни още той.

Припомняме, че днес организацията е изправена пред едно от най-съдбоносните си решения – избор на нов президент на ФИФА, а според Пател тя „няма друг избор, освен да тръгне по правилен път".

Финансовият доклад вече е разгледан и ще бъде публикуван през март, пояснява говорител на асоциацията пред агенцията.

Първоначално световната футболна централа очакваше дефицит в размер на само 5 млн. долара за 2015 г. Тези прогнози обаче датират от 2013 г., когато все още не бяха избухнали големите скандали в организацията.

През тази седмица фаворитът за президентския пост шейх Салман от Бахрейн предупреди, че някои от предизборните обещания на конкурентите му могат да доведат до фалит на ФИФА до 2018 г.

Жером Шампен, който пръв подаде сигнал за големия дефицит през 2015 г. и е също кандидат за поста, остро разкритикува обещанието на кандидата на УЕФА Джани Инфантино да дава на всеки четири години по 5 млн. долара на всяка членуваща федерация и по 40 млн. долара на всяка континентална конфедерация.

Според французина този план ще коства 900 млн. долара в рамките на само четири години. По думите му най-лошият сценарий е да пропаднат 600 млн. долара от очакваните приходи от спонсори до 2018 г.

Има голяма вероятност доста от големите партньори на ФИФА да се оттеглят, ако властите в САЩ или Швейцария, които разследват организацията, наложат финансови и други глоби за корупционните практики в централата.

ФИФА разполага в момента с резерви в размер на 1,5 млрд. долара и темата за управлението им ще има огромно значение след изборите днес. 

Всичко за скандала във ФИФА четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
fallback