IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария замрази банкови сметки на FIFA

Според американските власти сметките са били ползвани за прехвърляне на "корупционни пари"

15:57 | 17.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Банкови сметки с милиони швейцарски франкове, собственост на ръководния орган на световния футбол FIFA, са били замразени, съобщи швейцарското министерство на правосъдието, цитирано от ВВС.

Американските представители вярват, че е възможно „корупционни пари“ да са били прехвърляни през замразените сметки, казва министерството.

Между 50 и 100 млн. франка (50,1-100,2 млн. долара) са били блокирани, твърдят медиите.

Междувременно предстои отстраненият президент на FIFA Сеп Блатер да се яви пред комисията по етика на организацията. Блатер, който ще напусне FIFA на 26 февруари, когато бъде избран наследникът му, пристигна в централата в Цюрих, придружен от един от адвокатите си.

Той ще пледира невинност по обвиненията в корупция пред комисията, съставлявана от четирима съдии. Очаква се те да излязат с решение в началото на следващата седмица.

Разследването на комисията по етика беше стартирането след решението на швейцарския главен прокурор да образува наказателно производство срещу Блатер за плащане от 2 млн. долара към шефа на европейския фубтол Мишел Платини през 2011 г. И двамата отричат обвиненията.

Заедно с Платини Блатер беше отстранен през октомври от участие във всякакви дейности, свързани с футбола, за срок от 90 дни в очакване на пълно разследване на поведението им.

САЩ е поискал от Швейцария да замрази около 50 сметки в 10 швейцарски банки, свързани с всеобхватно разследване за корупция срещу най-високите ешелони на световния футбол, твърди вестник Tages Anzeiger.

Според медията множество членове на FIFA имат сметки в Швейцария, включително ръководителят на южноамериканската конфедерация Никола Леоз, който притежава цели 12.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още