IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания разглежда евентуално пране на пари от FIFA

Властите обаче са отхвърлили по-широкообхватно разследване на управляващия футболен орган

18:08 | 27.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британската служба за борба с големите измами разглежда евентуално пране на пари, свързано с FIFA, но до голяма степен е отхвърлила по-широкообхватно разследване на управляващия футболен орган, съобщава Bloomberg, цитирайки директора на агенцията.

Досега не се е появило нищо, което да изисква прилагането на юрисдикцията на Обединеното кралство и да изисква разследване от службата за борба с големите измами“, заяви директорът на агенцията Дейвид Грийн на изслушване пред парламента в Лондон във вторник. „Все още обаче проучваме някои въпроси около възможно пране на пари“, като наскоро агенцията е получила нова информация.

Грийн съобщи за разследването, докато законодателите го разпитваха за липсата на реакция на британската агенция по отношение на корупцията във FIFA, след като срещу поне 14 футболни мениджъри бяха повдигнати обвинения от САЩ. Впоследствие швейцарската прокуратура също стартира разследвания, които доведоха до отстраняването на президента на FIFA Сеп Блатер.

Ако ФБР разследват това, което те наричат Световната купа на измамите, службата за борба с големите измами изглежда играе в тежката категория“, казва Деймиън Колинс от партията на консерваторите.

Службата за борба с големите измами, която е специализирана в престъпления на висше мениджърско ниво, е разгледала събитията около процеса за избиране на домакини за световните купи през 2018 и 2022 г., които бяха предоставени на Русия и Катар. Засега агенцията не е намерила основания, за да стартира криминално разследване поради факта, че FIFA е базирана в Швейцария и е регистрирана според швейцарския закон, заяви Грийн.

Няма логика, поне според мен, да се опитваме и да започнем разследване срещу малка част от организацията просто за да имаме такова“, заяви Грийн. Той обаче допълни, че все пак елементът с прането на пари все още остава възможен.

На въпрос защо агенцията не е направила повече, за да помогне на останалите страни с разследванията във FIFA, Грийн заяви, че тя е имала такава готовност, но е решила, че няма проактивно да търси роля в чужди разследвания. Службата за борба с големите измами за пръв път се е запознала с американското разследване през ноември 2014 г., заяви Грийн, но щатските власти са поискали да не го коментират.

Британската агенция е получила 1687 документа от Английската футболна асоциация през март, последвани от още през юли, като екип от пет души ги разглежда, сподели още Грийн.

Всичко за скандала във FIFA четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още