IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на FIFA с мандат от максимум 12 месеца

С такова предложение излезе комисията за реформи на организацията, свикана след разразилия се корупционен скандал

19:28 | 20.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мандатът на президента на FIFA да бъде ограничен до 12 месеца, предлага комисията за реформа на организацията, съобщава Bloomberg. Това означава, че управляващият орган на световния футбол вероятно никога повече няма да има лидер, който да заема поста толкова дълго, колкото отстранения Сеп Блатер.

Комисията, свикана след обвиненията в корупция, довели до най-голямата криза в 111-годишната история на футболния орган, предлага и максимална възраст от 74 години за членовете на изпълнителния съвет и президента. След близо две десетилетия начело Блатер, който е на 79 г., ще бъде сменен на специални избори през февруари, когато ще бъдат гласувани и реформите.

Днешното обявление бе последвано от спешна среща на 25-членната изпълнителна комисия на FIFA, която бе създадена след отстраняването на Блатер и на ръководителя на европейската организация Мишел Платини по-рано този месец. Блатер е обвинен в осъществяването на незаконно плащане за 2 млн. швейцарски франка (2,1 млн. долара) на бившата футболна звезда.

Платини, който подаде документи за участие в изборите, ще получи забрана за това, освен ако не спечели обжалването срещу 90-дневното си наказание. Доменико Скала, официалното лице, наблюдаващо изборния процес във FIFA, заяви пред изпълнителната комисия, че няма да позволи на разследвани кандидати да участват във вота на 26 февруари.

Временната изборна комисия ще вземе решение в зависимост от точния момент във времето, как да процедира със съответната кандидатура“, ако бъде вдигната забрана за дейност на кандидат преди изборите, заяви FIFA.

Ръководителят на азиатския футболен орган Салман бин Ебрахим ал-Халифа заяви, че е бил помолен да се кандидатира за президент на организацията „от нарастващ брой високопоставени футболни администратори, членове на FIFA и публични личности“. В писмо до членовете на конфедерацията Салман, който подкрепяше Платини преди обвиненията, пише, че тепърва ще вземе своето решение.

Бившият генерален директор на Международния олимпийски комитет Франсоа Карар е ръководител на комисията за реформи. Документът от пет страници на панела бе предоставен на изпълнителния съвет и е с 25 страници по-къс от документа с предложения за реформи, направени от Скала в ролята му на независим ръководител на одита на FIFA. Групата на Карар включва членове на шест световни футболни федерации.

Правило, забраняващо на комисията по етика на FIFA да разкрива детайли за разследвани представители, също бе вдигнато. Клаузата за конфиденциалност разочарова главния разследващ на FIFA и съдията по етика. Няколко високопоставени представители, отговорни за решението за предоставянето на следващите две световни купи на Русия и Катар, се оказаха обект на разследване.

Днешната среща бе първата, председателствана от временния заместник на Блатер – ръководителят на африканския футболен съюз Иса Хаятоу, който води конфедерацията от 1988 г. насам. Реформите не предлагат ограничаване на срока на мандата за членове на управителния съвет.

Блатер и приближените му никога не са разкривали заплатите си. В бъдеще високопоставените представители, включително президентът, членовете на борда и други лица, ще трябва да разкриват доходите си всяка година.

Комисията за реформи ще се срещне отново през следващия месец, преди да представи финалните си предложения на борда на FIFA през декември. Крайното решение ще бъде взето на конгреса през февруари от 209-те членове на FIFA.

Всичко за скандала във FIFA можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още